Doi fosti ministri britanici sunt acuzati de cotidianul The Daily Telegraph si televiziunea Channel 4 ca au propus sa isi foloseasca influnta in favoarea unei companii private in schimbul banilor, scrie AFP.

Aceste acuzatii, care vin cu cateva luni inaintea alegerilor parlamentare din 7 mai, ii vizeaza pe deputatul conservator Malcom Rifkind si pe laburistul Jack Straw. Cei doi au negat orice comportament nepotrivit.

Potrivit ziaristilor, care s-au dat drept oameni de afaceri care reprezinta o companie din China, Straw s-a oferit sa-si foloseasca influenta in schimbul a 5.000 de lire (6.800 euro) pe zi.

Rifkind a propus sa permita un "acces util" la orice ambasador britanic din lume, potrivit reporterilor care au filmat cu o camera ascunsa discutiile cu cei doi parlamentari.

Intervievat luni de BBC 4, Rifkind, care prezideaza comisia parlamentara pentru supravegherea serviciilor secrete, a negat orice fapta negativa, afirmand ca astfel de activitati sunt considerate "acceptabile" de catre parlament.

"Toti ascultatorii dvs pot sa consulte pe internet registrul activitatilor private ale deputatilor. Pot vedea fiecare cent pe care il castig, cat timp imi trebuie pentru a-l castiga si ce fac in schimb", sustinut Rifkind, care a fost ministru al Apararii si al Afacerilor Externe in guvernul lui John Major.

Parlamentul permite alesilor sa desfasoare activitati private, cu conditia de a le declara si de a nu folosi resurse parlamentare in acest scop.

"Nu am niciun motiv sa fiu stanjenit. Sunt gata sa spun la televizor ce le-am spus acelor oameni", a precizat Rifkind, care a fost innobilat in 1997.

La randul sau, Straw a spus ca le-a explicat limpede interlocutorilor sai ca va lucra pentru compania din China doar dupa ce va renunta la mandatul de deputat, respectiv dupa alegerile din mai.

Parlamentarul laburist, care a fost ministru de Externe si al Justitiei in guvernele Tony Blair si Gordon Brown, s-a declarat "umilit" de acuzatii, potrivit BBC 4. "Regret enorm ca m-am intalnit cu acest oameni", a declarat el.

Potrivit anchetei, Straw le-a spus ziaristilor ca lucreaza "clandestin" pentru a modificat regulile Uniunii Europene pentru a ajuta o societate care produce bunuri de consumi si de la care primea 60.000 de lire (81.100 euro) pe an.

Straw s-a retras temporar din partidul Laburist dupa publicarea acestor informatii.

Ziaristii au contactat 12 deputati. Sase dintre ei nu au raspuns iar unul le-a replicat falsilor oameni de afaceri ca nu este "de vanzare".