Infrangere pentru puternicul premier maghiar: partidul Fidesz a pierdut majoritatea absoluta de doua treimi in Legislativul de la Budapesta. Candidatul conservator a pierdut la distanta considerabila alegerile partiale din orasul Veszprem, relateazaSpiegel.Infrangerea de la Veszprem vine pe fondul scaderii constante in sondaje a premierului Orban, pe fondul manifestatiilor masive de prostest din ultimele luni.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

Votul era necesar pentru ocuparea mandatului lasat vacant de Tibor Navracsics, care a fost desemnat comisar european din partea Ungariei. Navracsics coordoneaza portofoliul Educatiei si Culturii. Dupa numararea a aproape 100% din voturi, candidatul Fidesz, Lajos Nemedi, a reusit sa stranga doar 34% din sufragii. Candidatul opozitiei, Zoltan Kesz, castiga, astfel, mandatul de parlamentar cu 43%. Kesz a declarat duminica seara ca „alegatorii din Veszprem au indeplinit asteptarile intregii populatii si au pus capat majoritatii de doua treimi a partidului Fidesz”. Noul deputat este independent, dar a fost sustinut in cursa de stanga si de liberali.

Miza majoritatii de doua treimi era uriasa pentru opozitie pentru ca, din 2010, partidul Fidesz a adoptat fara drept la replica o noua Constitutie si a modificat o sumedenie de legi, printre care legea presei si codul electoral. Supriza a fost mare pentru formatiunea premierului, care, la alegerile din 2014, castigase mandatul din Veszprem cu un avans de 20%.

In 2014, Fidesz obtinuse 133 din 199 de mandate, ceea ce inseamna majoritatea de fix doua treimi. In 2010, Orban avea super-majoritate datorita coalitiei cu crestin-democratii.

Criticile Occidentului la stilul autoritar de guvernare al lui Viktor Orban si la apropierea acestuia de Rusia si de Vladimir Putin si-au gasit, prin alegerile de ieri, ecou si la populatie. Veszprem a fost, de altfel, scena mai multor proteste in toamna anului trecut. Comentatorii politici vad inceputul unui puternic curs de contestare a lui Orban in cele ce urmeaza.