Secretarul american al Apararii, Ashton Carter, va tine o reuniune extraordinara pe tema luptei impotriva gruparii Statul Islamic (SI) cu inalti responsabili militari si diplomatici, luni in Kuweit, a informat duminica un oficial al ministerului de la Washington, scrie AFP.

La reuniune vor fi prezenti, de asemenea, generalul James Terry, comandant al campaniei impotriva gruparii SI, John Allen, emisarul special al presedintelui Barack Obama, in cadrul coalitiei internationale, Daniel Rubinstein, emisarul special american in Siria, si ambasadori, a spus purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Carter a mers duminica in Kuweit din Afganistan pentru a prezida discutiile dintre zeci de inalti responsabili militari si diplomati la baza americana Camp Arifjan, a adaugat oficialul.

Noul secretar american al Apararii doreste "o discutie deschisa, fara sa se tina cont de grade", a precizat acesta, sub acoperirea anonimatului.

Nu este vorba despre stabilirea unei noi strategii in razboiul contra extremistilor sunniti din SI, ci de a se intelege mai bine provocarile jihadistilor, de a examina mijloacele militare si diplomatice de lupta impotriva acestei grupari, de a studia "semnificatia juramintelor de fidelitate fata de SI ale unor grupuri din Libia, Egipt, Afganistan" si de a studia eforturile depuse de guvernul irakian, majoritar siit, de a se alia cu sunnitii, a adaugat oficialul.

O coalitie internationala condusa de SUA loveste pozitiile detinute de jihadisti in cele doua tari, de mai multe luni.