Doua persoane au fost ucise si peste zece au fost ranite in urma unei explozii produse in timpul unui mars patriotic desfasurat la Harkov, oras din estul Ucrainei, al doilea ca marime din tara, situat la aproximativ 200 de kilometri de zona de conflict cu separatistii pro-rusi, a informat pentru AFP parchetul regional.

Atac cu bomba la HarkovFoto: Captura YouTube

Initial, purtatoarea de cuvant a procurorului regional, Vita Dubovik, a anuntat ca, "potrivit datelor preliminare, trei persoane au fost ucise si peste zece au fost ranite".

Un jurnalist AFP a vazut doua trupuri zacand pe jos, la aproximativ 20 de metri distanta unul de celalalt, ambele fiind acoperite cu un drapel ucrainean.

Potrivit organizatorilor marsului, cele doua victime sunt un agent de politie si un militant pro-european.

UPDATE 1- Politia ucraineana: "Un act terorist"

Un dispozitiv explozibil a provocat explozia care a ucis cel putin doua persoane in timpul unui mars pentru pace desfasurat duminica in orasul Harkov, a anuntat politia ucraineana intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului de Interne, transmite Reuters.

Explozia, care in comunicat este descrisa drept un "act terorist", s-a produs in apropiere de o statie de metrou, in timp ce un numar mare de participanti la mars erau in trecere, a precizat politia.

UPDATE 2 - Dispozitivul explozibil a fost aruncat dintr-o masina (martori)

Procurorul regional a precizat intr-un comunicat ca, potrivit declaratiilor martorilor, dispozitivul explozibil a fost aruncat dintr-o masina in multimea participanta la mars, noteaza Reuters.

"Potrivit martorilor, dispozitivul explozibil a fost aruncat dintr-o masina in mers", se mentioneaza in comunicat.

UPDATE 3: Mai multi suspecti au fost retinuti

Autoritatile ucrainene au retinut un numar neprecizat de suspecti in cazul atacului cu bomba de la Harkov, a anuntat pe Facebook un consilier din cadrul Serviciului ucrainean de securitate si aparare (SBU), Markian Lubkivskyi, potrivit Reuters.

UPDATE 4 - Kievul spune ca suspectii au primit arme si instruire in Rusia

Suspectii in cazul atacului cu bomba comis la Harkov au primit arme si instruire in Rusia, a mai declarat Markian Lubkivskyi, potrivit Reuters.

Lubkivskyi, consilier al sefului SBU Valentyn Nalivaichenko, a declarat pentru televiziunea 112 ca patru suspecti au fost retinuti in urma atacului.

"Sunt cetateni ucraineni, care au facut instructie si au primit arme in Federatia Rusa, in Belgorod", a spus el, referindu-se la un oras rusesc situat in apropiere de granita cu Ucraina.