Kievul si rebelii pro-rusi din estul separatist al Ucrainei au semnat acorduri pentru a incepe retragerea armamentului greu de pe linia frontului, a informat pentru AFP un inalt responsabil ucrainean.

"Documentele au fost semnate pentru a incepe retragerea armamentului greu de pe toata linia frontului", a declarat generalul Olexandr Rozmaznin.

Daca pentru unele mass-media retragerea trupelor ar putea incepe de duminica, Rozmaznin a apreciat insa ca este prea devreme pentru a vorbi despre acest lucru.

Pe 12 februarie, grupul de contact din care fac parte reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti pro-rusi din estul Ucrainei a semnat o intelegere care viza sa puna capat conflictului ucrainean. Intelegerea a fost negociata de catre presedintii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Porosenko, Frantei Francois Hollande si cancelarul Germaniei Angela Merkel, dupa aproximativ 16 ore de discutii in capitala belarusa Minsk.

Intre masurile prevazute in documentul final se afla un armistitiu intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii pro-rusi din estul tarii, crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu din regiune si un schimb de prizonieri.