Parintii lui Pierre Choulet, un francez in varsta de 19 ani care s-a aruncat in aer intr-un atentat kamikaze comis in Irak in numele gruparii teroriste Statul Islamic, nu reusesc sa inteleaga cum copilul lor, "un inger", a devenit "un monstru", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

In octombrie 2013, de-abia major, acest barbat descris de toti ca fiind amabil si rezervat, amator de curse cu bicicleta si fotbal in micul sau orasel din estul Frantei, disparea din casa parintilor sai din Port-sur-Saone, lasand un biletel: "Tata, mama, am plecat sa ii ajut pe sirieni si siriene, dar nu va ingrijorati, va voi da vesti despre mine imediat ce e posibil. Va iubesc", povesteste mama sa.

Botezat catolic, voia sa fie educator, a inceput o facultate de sport si tocmai se convertise la islam, dar discuta putin despre acest lucru cu parintii sai. Tatalui sau, care a incercat sa-l puna in garda, i-a spus: "Nu te ingrijora, ai o imagine gresita despre islam".

"Nu stim cum a fost indoctrinat. La 17 ani, credeam ca e criza sa de adolescenta, ca avea nevoie sa se delimiteze de noi", a declarat pentru AFP Gerard Choulet, cu privirea trista. "La acea vreme, nu se vorbea inca de plecari pentru jihad si amploarea mediatica nu era aceeasi ca acum".

"La inceput, am crezut ca a mers sa se alature unei asociatii umanitare, era epoca in care populatia siriana se revolta impotriva lui Bashar Al-Assad", povesteste tatal sau, un muncitor de 52 de ani. "Ne trimitea mailuri, dar nu ne-a vorbit niciodata de lupte. Spunea ca se ocupa de copiii sirieni, ca ii invata sa joace fotbal".

Camion capcana

Dar au sfarsit prin a afla ca fiul lor s-a alaturat unui grup jihadist. Si se intrebau daca, intr-o zi, nu il vor vedea "cu arma in mana pe internet". A fost mai rau.

Saptamana trecuta, Statul Islamic a anuntat ca "Abou-Talha al-Faransi" (Francezul), intrat in Irak, a murit intr-un atac cu camion capcana impotriva unei cazarme a militiilor siite in apropiere de baza Speicher, in provincia Salaheddin (centru), la 160 km de Bagdad.

Pe o poza difuzata pe un cont de twitter al SI, tanarul poate fi vazut surzand, langa steagul negru al gruparii jihadiste.

"Din copilul meu, un inger, au facut un monstru"

"Mi-am recunoscut imediat copilul, a fost un soc", a spus Marie-Agnes, o ingrijitoare cu parul negru si carliontat, in varsta de 54 de ani. "Din copilul meu, un inger, au facut un monstru".

Potrivit tatalui sau, Pierre Choulet a inceput sa se schimbe cu un an inainte de finalul secundariatului, in liceu. Notele lui Pierre, care fusese mereu un elev bun, au inceput sa scada. Si-a lasat barba si a inceput sa-si schimbe tinta vestimentara.

"Cu siguranta a avut o intalnire nepotrivita la momentul nepotrivit ... Acesti oameni sunt foarte buni in a-ti suci mintile", spune tatal sau, care adauga ca nu intelege actul "oribil" al fiului sau: "Este un gest de neinteles si atunci cand il face un necunoscut, daramite cand e propriul tau copil".

Pierre Choulet nu este primul francez care moare in jihad, in Siria sau un Irak. Ministrul de Interne al Frantei, Bernard Cazeneuve, spune ca 73 de francezi au fost deja ucisi in cele doua tari.

Potrivit estimarilor oficiale franceze, Franta este una dintre principalele tari occidentale care furnizeaza jihadisti in Siria, cu circa 1.400 de cetateni implicati in filiere jihadiste si circa 400 pe teatrele de razboi, dintre care cel putin 88 sunt femei si circa zece minori.