Rectorul Universitatii Essex din Marea Britanie, Anthony Forster, a reactionat dupa aparitia documentarului "The Romanians Are Coming" (n.red. Vin romanii), difuzat de Channel 4, care a fost descris ca fiind "umilitor" de catre comunitatea romanilor din Bristol. Intr-o postare aparuta pe pagina universitatii rectorul scrie ca "romanii sunt unii dintre cei mai muncitori studenti ai Universitatii" si ca acestia "contribuie activ pentru a ne imbogati viata in cat mai multe moduri cu putinta".

Anthony Forster, rectorul Universitatii EssexFoto: University of Essex

Marti seara, postul de televiziune britanic Channel 4 a prezentat primul episod din documentarul "The Romanians are Coming" (n.red. Vin romanii), care prezinta cazul a trei romani care au plecat in Marea Britanie.

Dupa difuzarea filmului, consulul Romaniei in orasul britanic Bristol a declarat ca romanii de acolo se simt "profund umiliti" de continutul documentarului.

"Comunitatea romanilor a fost ofensata si se simte profund umilita. Suntem deranjati si preocupati de aceasta opera senzationalista de jurnalism penibil", a afirmat consulul Romaniei, potrivit Mediafax.

"Acest documentar tendentios este o pata publica adusa reputatiei oamenilor muncitori din comunitatea romanilor", a subliniat Constantinescu.

In urma reactiei negative provocate de documentar, Universitatea Essex sublineaza rolul important al studentilor romani si rezultatele remarcabile ale acestora in cadrul "familiei lor internationale".

"Channel 4 a difuzat , o serie care exploreaza vietille romanilor care . Cred ca este un moment bun ca Universitatea Essex sa isi spuna povestea referitoare la contributia uimitoare pe care studentii romani o au asupra vietii universitatii si a comunitatii din regiunea noastra si din intreg Regatul Unit", scrie rectorul Universitatii pe blog.

"Peste 600 de romani au ales sa studieze la Essex in ultimii 20 de ani si avem o comunitate activa, de peste 270 de absolventi, care continua sa sustina obiectivele Universitatii Essex si dupa ce si-au incheiat studiile".

"Suntem mandri ca peste 300 de romani sunt momentan inscrisi in programele noastre. Studentii romani sunt printre cei mai muncitori studenti din cadrul universitatii, contribuind activ la imbogatirea vietilor noastre in cat mai multe moduri cu putinta".

Anthony Forster precizeaza ca in ultimii trei ani, 35% dintre studentii romani de la Essex au fost printre cei mai performanti studenti ai Universitatii.

In plus, rectorul arata ca Andrian Chira, unul dintre studentii romani ai universitatii, a fost votat recent presedinte al Uniunii Studentilor, precizand ca acesta a fost extrem de activ in programele facultatii.

"Adrian reflecta entuziasmul si ambitia studentilor nostri romani. Acestia sunt printre cei mai activi in cluburi si societati, precum si in programele de voluntariat. Unul din trei studenti romani se inscriu in programele de voluntariat", spune Forster.

"Intelegem care sunt beneficiile unei comunitati internationale si angajamentul nostru ramane la fel de mare", a adaugat rectorul, explicand ca acesta este motivul pentru care Universitatea ofera o gama larga de burse pentru studentii internationali, tocmai pentru a putea "beneficia de experienta si energia" acestora.