Exista un "pericol real si prezent" ca Rusia sa incerce sa destabilizeze Tarile Baltice - Letonia, Lituania si Estonia -, a declarat miercuri ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, declarandu-se ingrijorat de "presiunea" exercitata asupra acestora de presedintele rus Vladimir Putin, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Sunt ingrijorat in legatura cu Putin", le-a spus Fallon jurnalistilor de la The Times si Daily Telegraph in timpul unui zbor catre Sierra Leone, unde trupele britanice contribuie la lupta impotriva epidemiei de Ebola.

"Sunt ingrijorat de presiunea lui asupra Tarilor Baltice, de modul in care testeaza NATO", a precizat el.

Fallon a declarat, de asemenea, ca NATO trebuie sa fie pregatita pentru o agresiune din partea Rusiei "indiferent ce forma va lua aceasta". "NATO se pregateste", a adaugat el, citat de BBC News Online.

Fallon a afirmat ca Rusia ar putea folosi tactici ca cele pe care sustine el ca le-a folosit pentru anexarea Crimeei si in actualul conflict ucrainean.

Rusia neaga ca ii ajuta pe separatistii prorusi, desi a fost acuzata in mod repetat ca trimite arme si trupe si ca foloseste propaganda pentru a spori tensiunile.

Fallon sustine insa ca situatia nu este un nou Razboi Rece, ba dimpotriva este "destul de fierbinte". "Ai tancuri si blindate care se plimba la granita ucraineana si ai un granicer eston capturat si care inca nu s-a intors", a declarat el.

"Cand ai avioane pilotate deasupra Canalului Manecii, cand ai submarine in Marea Nordului, mi se pare ca situatia se incalzeste", a precizat el.

Ministerul britanic de Externe a publicat fotografii cu sisteme de rachete rusesti Pantir in Ucraina

Ministerul britanic de Externe a publicat, miercuri, fotografii cu un nou sistem de rachete rusesti Pantir-S1, precizand ca imaginile au fost facute in estul Ucrainei, unde un armistitiu fragil este in vigoare intre armata ucraineana si rebelii prorusi, relateaza BBC News Online.

"Asa arata un "Pantir-S1" (SA-22 in clasificarea NATO) care nu este manevrat de armata ucraineana", anunta Ministerul britanic de Externe in dreptul unei fotografii.

Potrivit Foreign Office, aceste fotografii au fost facute in ultimele saptamani, si anume pe 24 ianuarie, 4 februarie si 5 februarie, la Sahtiorsk si Donetk, orase din estul Ucrainei.

"Cerem Rusiei sa respecte pe deplin Acordul de la Minsk", scrie pe Twitter reprezentantul britanic la NATO, Adam Thomson.

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o intelegere care vizeaza sa puna capat conflictului ucrainean. Intre masurile prevazute in documentul final se afla un armistitiu intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi din estul tarii, crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu din regiune si un schimb de prizonieri. Armistitiul a intrat in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica (0.00, ora Ucrainei si Romaniei).

La randul sau, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indemnat, miercuri, Rusia sa inceteze sustinerea acordata insurgentilor ucraineni, sa retraga toate fortele din estul Ucrainei si sa faciliteze respectarea Acordului de la Minsk.