Autoritatile de la Atena vor depune in cele din urma joi cererea pentru "extinderea finantarii" europene, afisandu-si optimismul, chiar daca negocierile dure cu creditorii sai internationali au starnit din nou temeri ca tara ar putea parasi Zona Euro, scrie AFP.

O reuniune a inaltilor functionari din zona euro, Euro Working Group, va avea loc joi pentru a examina cererea Greciei, care trebuie mai intai trimisa presedintelui Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat pentru AFP o sursa europeana. De asemenea, vineri, ministrii de Finante din zona euro se vor reuni sau vor avea o conferinta telefonica pe tema Greciei, insa numai daca Atena va prezenta o cerere considerata valabila.

In Parlament, tara aflata in pragul falimentului si-a ales miercuri seara un presedinte de profil european, Prokopis Pavlopoulos, in varsta de 64 de ani, votat de 233 de deputati din cei 300.

Alegerea acestui conservator ca presedinte in Grecia, nominalizat de un premier de stanga radicala, Alexis Tsipras, respecta traditia inradacinata in ultimii douazeci de ani, garantand unitatea nationala. Noul presedinte s-a distantat de planurile de austeritate impuse Greciei, in schimbul ajutorului financiar international.

"Scopul nostru este de a lupta nu numai pentru Grecia, ci si pentru Europa care trebuie sa-si recastige principiile si valorile sale", a declarat marti Pavlopoulos.