Luptele din Debaltseve se apropie de sfarsit. Trupele armatei ucrainene parasesc cu sutele orasul, relateaza atat surse ucrainene, cat si separatistii, citati deSpiegel Associated Press relateaza, in plus, citand oficiali ucraineni, ca separatistii si-ar fi continuat ofensiva la nodul feroviar Debaltseve.

Linia frontului din estul Ucrainei - 17 februarie 2015Foto: Armata ucraineana

Un purtator de cuvant al armatei guvernamentale a declarat ca, numai in aceasta noapte, separatistii ar fi lansat cinci atacuri cu artilerie impotriva pozitiilor armatei. Agentia rusa RIA Novosti il citeaza pe comandantul ucrainean de batalion Semen Semencenko.

Acesta a precizat ca trupele guvernamentale se retrag “planificat si organizat” din Debaltseve. Separatistii ar fi vrut sa impiedice operatiunea. Un purtator de cuvant al trupelor separatiste este citat de serviciul de presa DAN (apropiat rebelilor) cu declaratia ca “la Debaltseve are loc o retragere masiva a armelor trupelor ucrainene”. Acesta a mai spus ca sute de soldati se retrag.

Operatiunea de retragere ar fi inceput la ora 6:00 in aceasta dimineata, relateaza jurnalista Anastasia Stanko de la Hromadske.tv. Multi soldati ucraineni s-ar fi deplasat pe jos si ar fi fost tinte ale unor focuri trase de separatisti. Care este amploarea retragerii nu se poate afirma cu siguranta in prezent.

Adjunctul sefului politiei din Debaltseve, Ilia Kiwa, a declarat in context ca "ne retragem unele unitati". In acelasi timp, Kiwa a cerut intariri de la Kiev si a spus ca trupele guvernamentale nu vor abandona orasul. Luptele de strada continua, spune oficialul, precizand ca a avut loc si o "mica batalie cu tancuri".

Intre timp, agentia Interfax relateaza ca, in alte sectiuni ale frontului din estul Ucrainei, separatistii au inceput sa isi retraga armamentul greu catre zonele stabilite prin acordul de la Minsk.

Petro Poroshenko confirma retragerea din Debaltseve

Armata ucraineana a abandonat orasul Debaltseve in mainile rebelilor pro-rusi dupa zece zile de lupte inversunate, a anuntat si presedintele Petro Poroshenko, inainte de a se urca intr-un avion cu destinatia estul rebel.

"In aceasta dimineata, fortele armatei ucrainene impreuna cu garda nationala au terminat operatiunile planificate de evacuare a unitatilor noastre militare din Debaltseve", a declarat seful statului, pe aeroportul din Kiev. "La ora actuala, 80% dintre unitatile noastre au iesit, asteptam inca doua convoaie".

Alexandr Zaharcenko, ranit usor in luptele din Debaltseve

In luptele din Debaltseve a fost ranit usor si liderul separatistilor din Donetsk, Alexandr Zaharcenko, dupa cum a anuntat miercuri televiziunea rusa LifeNews, preluata de AFP.

Zaharcenko a confirmat chiar el faptul ca a fost ranit, potrivit imaginilor LifeNews filmate in camera sa de spital din Lugansk.

"Nimeni din mica mea unitate nu a fost ucis, am scapat toti teferi si nevatamati. Doar eu am fost ranit. Nimic grav", a spus acesta, de pe patul sau de spital.