Ministrul de externe polonez, Grzegorz Schetyna, a anuntat ca Polonia se va supune deciziei Curtii Europene pentru Drepturile Omului potrivit careia pe terioriul Poloniei au fost gazduite inchisori CIA si va lua masurile necesare, informeaza Reuters.

"Ne vom supune sentintei. Este o chestiune (care va fi adresata) in urmatoarele saptamani", a spus ministrul la postul public de radio.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a refuzat, marti, sa reconsidere decizia sa potrivit careia Polonia a gazduit o inchisoare CIA, decizie care obliga acum Varsovia sa ii traga la raspundere pe oficialii polonezi care au permis functionarea acestui penitenciar.

Decizia initiala, din iulie anul trecut, includea o solicitare ca Polonia sa desfasoare, rapid, o ancheta penala in cazul inchisorii CIA si sa plateasca despagubiri de 230.000 euro pentru doi barbati care au fost inchisi acolo.

In decembrie anul trecut, fostul presedinte polonez Aleksandr Kwasniewski a afirmat ca interogatoriile violente practicate de CIA pe teritoriul Poloniei au incetat, in urma presiunilor poloneze, in 2003.

Acesta a confirmat, in acelasi timp, ca aceste procedee, care includeau si tortura, au fost practicate in Polonia de agenti CIA, dupa ce autoritatile poloneze au pastrat o tacere totala timp de ani de zile, adapostindu-se in spatele secretului anchetei derulate de sase ani de parchetul din Cracovia, fara vreun progres vizibil.

"Atunci cand americanii au practicat aceste activitati de o maniera atat de secreta, au aparut ingrijorari. Imediat, autoritatile poloneze au actionat pentru a le pune capat si aceste activitati au fost oprite, la presiunea Poloniei", a spus el.

Kwasniewski, presedinte al Poloniei in perioada 1995 - 2005, a povestit ca i-a expus aceasta problema presedintelui George W. Bush "in biroul oval al Casei Albe", in 2003. Potrivit acestuia, seful executivului american a aparat activitatile CIA, afirmand ca acestea aduc "importante beneficii in materie de securitate".

Dar "i-am spus lui Bush ca aceasta cooperare se termina si s-a terminat", a adaugat fostul presedinte polonez.

Potrivit acestuia, cooperarea cu americanii si in special cu serviciile de informatii a fost benefica pentru Polonia. "Nu a existat amenintare terorista in Polonia (...) Stiam pe cine trebuie sa oprim la granita", a explicat el.

Kwasniewski a aparat acordul pe care l-a acordat initial acestui program, amintind miile de americani morti in atentatele din 11 septembrie si contextul "razboiului impotriva terorismului declarat de NATO, unde Polonia este membru".