Canada a anuntat marti noi sanctiuni contra Rusiei, care vizeaza in special gigantul petrolier Rosneft, dar si responsabili poliitici si militari ucraineni prorusi, pe fondul crizei din estul ucrainei, transmite AFP.

La doua luni de la sanctiunile anterioare, care vizasera interesele rusesti din sectorul petrolier si cel al gazelor, Canada a tintit si de aceasta data, prin grupul Rosneft, un pilon al economiei rusesti.

Noile sanctiuni vizeaza, totodata, batalioanele de rebeli prorusi si entitati politice din din fruntea republicilor separatiste autoproclamate Donetsk si Lugansk.

Guvernul Canadei "ramane ferm in angajamentul sau de a sta alaturi de poporul ucrainean in fata agresiunii militare continue" a Rusiei, a declarat premierul Stephen Harper.

Printre cei sanctionati, Canada enumera 11 rusi si 26 de ucraineni pro-rusi carora li se interzice sa calatoreasca in Canada. Printre persoanele vizate se numara liderii militiei si ministrii din cadrul republicilor separatiste Donetsk si Lugansk.

"Aceste masuri sunt puse in aplicare ca raspuns la o serie de acte de agresiune din ce in ce mai grave comise de militantii sprijiniti de Rusia", a aratat Harper.

Canada este hotarata sa impuna sanctiuni suplimentare in cazul in care Acordul de la Minsk este incalcat. "Costurile vor continua sa creasca pentru Rusia in cazul in care continua sa agraveze conflictul si refuza sa permita o solutionar pasnica", a mai declarat premierul canadian.

"Noi recunoastem suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, si nu vom recunoaste niciodata ocuparea ilegala de catre Rusia a unor parti a tarii", a adaugat oficialul canadian.