Premierul ungar Viktor Orban a criticat marti Europa, acuzand-o ca vrea sa izoleze Rusia, pozitia sa fiind diferita de cea a celorlalti lideri UE, transmite Reuters.

Viktor Orban (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

"Suntem convinsi ca izolarea Rusiei de Europa nu este o miscare rationala", a declarat Orban.

"Oricine crede ca Europa poate fi competitiva, ca economia europeana poate fi competitiva fara cooperarea economica cu Rusia, oricine crede ca securitatea energetica poate exista in Europa fara energia care vine din Rusia, acea persoana vaneaza fantome", a mai afirmat liderul ungar.

Presedintele rus Vladimir Putin si premierul ungar Viktor Orban au convenit marti asupra unui acord care presupune continuarea aprovizionarii Ungariei cu gaze rusesti. Vizita liderului rus la Budapesta comenteaza relatiile stranse ale Ungariei cu Kremlinul, in contextul in care Europa incearca sa tina la distanta Rusia ca urmare a interventiei sale in Ucraina.

Apropierea lui Orban de Rusia nu este lipsita de costuri. Numerosi diplomati occidentali se arata alarmati de ceea ce percep drept alunecarea lui Orban catre orbita Kremlinului

Unul dintre cei mai importanti aliati ai lui Orban, mogulul Lajos Simicska, s-a indepartat luna aceasta de liderul de la Budapesta, un motiv important al racelii find politica fata de Rusia, a declarat pentru Reuters o sursa familiarizata cu situatia.