Un fost ministru socialist al Afacerilor externe, Roland Dumas, in varsta de 92 de ani, a declansat un scandal in Franta dupa ce a afirmat ca premierul Manuel Valls se afla "probabil" sub influenta evreiasca a sotiei sale, scrie AFP.

Manuel Valls a denuntat afirmatii care "nu fac cinste republicii" si a afirmat in fata parlamentului ca "antisemitismul nu este o opinie, nu este o glumita".

Consiliul reprezentativ al institutiilor evreiesti din Franta (Crif) a condamnat declaratiile fostului ministru.

Invitat de grupul de media BFM-TV si RMC sa confirme afirmatiile potrivit carora premierul este sub influenta evreiasca, Roland Dumas, un fost presedinte al Consiliului Constitutional, a raspuns: "Probabil", "pot sa ma gandesc la asta".

"Toti stiu ca este casatorit cu cineva, cineva care este foarte bine, de altfel, care are influenta asupra lui", a adaugat acesta, fara a o numi pe sotia lui Manuel Valls, Anne Gravoin, care este evreica.

Membru al partidului socialist, premierul francez este atacat in repetate randuri cu acest argument in mediile apropiate extremei drepte si in cele apropiate controversatului Dieudonne M'Bala M'Bala. Acesta l-a calificat pe Manuel Valls "mic soldat israelian slab si ascultator".

Avocat de profesie, Roland Dumas a fost seful diplomatiei franceze in mandatul lui Francois Mitterrand in perioada 1984 - 1988. Parcursul sau a fost controversat: a ocupat functii foarte inalte in stat dar s-a aflat si pe banca acuzatilor pentru dosare rasunatoare de favoritism si complicitate la abuz de incredere.