Aproximativ 2.000 de persoane au manifestat, luni seara, la Budapesta, pentru a protesta impotriva unei vizite programate marti a presedintelui rus Vladimir Putin, care urmeaza sa negocieze un contract pe tema gazelor cu premierul ungar Viktor Orban, relateaza AFP.

Afisand un banner cu mesajul "Putin nu, Europa da", manifestantii au marsaluit in centrul capitalei ungare pentru a denunta consolidarea relatiilor dintre Ungaria si Rusia la initiativa liderului conservator ungar.

Vladimir Putin este asteptat marti dupa-amiaza la Budapesta pentru prima sa vizita intr-o tara a Uniunii Europene din octombrie 2014, pe fondul unei dificile puneri in aplicare a acordului de incetare a focului in Ucraina.

Viktor Orban nu a ezitat in ultimele luni sa se declare adeptul unui model de societate "iliberala", citandu-l pe seful statului rus ca exemplu si lansand o ofensiva impotriva ONG-urilor.

Foarte dependenta de gazul rusesc, Ungaria a incheiat anul trecut un contract controversat de 12,5 miliarde de euro pentru construirea a doua reactoare nucleare rusesti in apropiere de Budapesta.