Moartea lui Ozgecan Aslan, o studenta in varsta de de 20 de ani care a fost violata, ucisa si apoi arsa, a starnit in Turcia un val de indignare care pune sub acuzare politica regimului islamo-conservator, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la descoperirea cadavrului acestei tinere femei, vineri, in apropiere de Mersin (sud), mii de persoane, femei si barbati, au iesit pe strazile marilor orase din Turcia pentru a-si exprima furia si pentru a denunta recrudescenta periculoasa a violentelor impotriva femeilor.

Luni, asociatiile feministe au cerut doliu national iar retelele sociale sunt pline de mesaje de revolta care cer victimelor sa rupa tacerea, sub tag-ul "#sendeanlat" ("#povesteste si tu").

"Nu se mai poate continua asa. Agresiunea si crimele impotriva femeilor au devenit o banalitate in Turcia", afirma Bilge Dinler, o arhitecta din Ankara.

Prezentatorul vedeta al televiziunii de stiri CNN-Turk, Hakan Celan, s-a alaturat miscarii, aparand si el imbracat in negru. "Este o crima nedemna, sunt barbat si imi este rusine", a spus acesta luni, in direct.

Data disparuta in 11 februarie, Ozgecan Aslan a fost gasita moarta doua zile mai tarziu, in apropiere de orasul sau natal, Tarsus (sud).

Potrivit presei locale, tanara a fost violata si apoi ucisa cu bare de fier de soferul microbuzului care o aducea de la universitate la domiciliul sau. Ajutat de doi complici, dintre care unul era tatal sau, prezumtivul violator, Ahmet Suphi Altindoken, a taiat apoi mainile victimei sale si a dat foc la cadavru, pentru a elimina orice urma de ADN.

Rapid identificati, cei trei suspecti au fost arestati de politie si au marturisit crima.

De la inmormantarea studentei, vineri, manifestatiile de protest se multiplica in intreaga tara si au luat o turnura foarte politica.

Asa cum a facut si in mai 2014, dupa catastrofa miniera de la Soma (301 morti), opozitia a profitat de evenimente pentru a critica guvernul.

Seful principalei formatiuni de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), a legat direct multiplicarea violentelor impotriva femeilor de "morala" religioasa a Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP) aflat la putere din 2002.

"AKP a ajuns la putere afirmand ca moralitatea a suferit atacuri puternice (...) dar democratia si morala au pierdut mult sange in acesti ani", a declarat duminica Kemal Kilicdaroglu.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan este un obisnuit al iesirilor polemice in ceea ce priveste femeile. Recent, a afirmat ca egalitatea dintre barbati si femei este "impotriva naturii". In aceeasi nota, purtatorul de cuvant al guvernului s-a remarcat dupa ce a sfatuit femeile sa nu rada in public, din "decenta".

Potrivit asociatiilor feministe, numarul femeilor ucise a crescut puternic in ultimii ani, pentru a ajunge la aproape 300 in 2014.

Guvernul a reactionat rapid, insa. Seful statului a vizitat familia victimei, alaturi de cei doi copii ai sai, potrivit agentiei guvernamentale de presa Anatolia. Intr-o reuniune politica, duminica, premierul Ahmet Davutoglu a promis o "ampla campanie impotriva violentelor la care sunt supuse femeile" si chiar sa

"rupa mainile" autorilor.

Unii dintre ministri au evocat rapid ipoteza reintroducerii pedepsei cu moartea, abolita in 2004 in cadrul reformelor demarate pentru candidatura Turciei la Uniunea Europeana (UE).

"Nu atat in calitate de ministru cat in calitate de femeie si de mama, cred ca astfel de crime pot fi pedepsite cu moartea. Putem dezbate asta", a declarat ministrul pentru Familie, Aysenur Islam, singura femeie din guvern.