Politia daneza a anuntat luni ca a pus sub acuzare doi barbati suspectati ca l-au ajutat pe cel care a impuscat mortal doua persoane in atacurile de la o sinagoga si un eveniment pentru promovarea libertatii de exprimare, relateaza Reuters.

"Cei doi barbati sunt acuzati ca au ajutat cu sfaturi si fapte pe atacator in legatura cu atacurile de la Krudttonden si Krystalgade", a declarat politia intr-un comunicat.

Acestia au fost arestati duminica.

Politia nu a dezvaluit inca numele barbatului pe care l-a ucis duminica dimineata in apropierea garii din Norrebro, suspectat de comiterea primului atac armat asupra unui centru cultural in care se desfasurea o dezbatere despre arta, blasfemie si libertatea de exprimare, soldat cu un mort si trei raniti, dar si a celui de-al doilea atac, la cea mai mare sinagoga din capitala daneza, soldat cu un mort si doi raniti.

Suspectul avea asupra doua pistoale, iar hainele corespundeau marturiilor culese dupa atacul de la sinagoga. Perchezitii in acelasi cartier au permis confiscarea unor haine si unei pusti automate care ar putea sa corespunda celor folosite in primul atac de la centrul cultural si care au fost supuse unor verificari criminalistice.

Potrivit presei daneze, barbatul ucis la centrul cultural era un regizor danez in varsta de 55 de ani, iar barbatul ucis la sinagoga, era un paznic evreu, Dan Uzan, in varsta de 37 de ani.

Cei cinci raniti, toti politisti, a caror viata nu este in pericol, au fost spitalizati. Patru dintre ei au fost externati, au declarat surse din cadrul fortelor de ordine pentru site-ul jop.dk.

Politia a efectuat duminica dupa-amiaza o serie de operatiuni, in cartierele Norrebro si Osterbro, inclusiv intr-un Internet-cafe, arestand trei suspecti, potrivit presei locale.