Patru soldati ucraineni au fost ucisi in urma atacurilor separatistilor pro-rusi de cand acordul de incetare a focului a intrat in vigoare, sambata la miezul noptii, relateaza Reuters, citand o sursa militara de la Kiev. Pe langa cei 4 soldati ucisi, alti 21 de soldati ucraineni au fost raniti.

  • Urmareste pe HotNews.ro evolutia situatiei din Ucraina

Ora 14:50 Moneda ucraineana a cazut luni la noi minime record, in ciuda ajutorului economic deblocat de FMI pentru a evita falimentul tarii, scrie AFP.

Cursul oficial al grivnei, care a pierdut aproape trei sferturi din valoarea sa intr-un an, a fost fixat de banca centrala la 26,04 grivne pentru un dolari, pentru prima oara sub pragul de 26 grivne, si la 29,64 grivne pentru un euro.

Moneda ucraineana se prabuseste record dupa record din 5 februarie, cand Banca nationala a decis sa stopeze interventiile pentru apararea monedei ucrainene.

Ora 14:10 Uniunea Europeana a cerut luni aplicarea "deplina" a acordului de incetare a focului in estul Ucrainei.

"Se pare ca incetarea focului se respecta in mare parte, in ciuda unui numar de incidente", a comentat Maja Kocijancic, purtator de cuvant al serviciului diplomatic al UE. "Este imperativ ca incetarea focului sa fie aplicata deplin", a adaugat aceasta, citata de AFP.

Ora 13:45 Rusia afirma ca noile sanctiuni impuse de UE sunt "incoerente si ilogice", potrivit ministerului rus al Afacerilor Externe.

Ora 12:35 Atat rebelii cat si trupele guvernamentale afirma ca nu isi vor retrage armele grele de pe linia frontului, fiecare parte aruncand vina pe cealalta, potrivit AFP.

Rebelii au anuntat ca armamentul greu nu va fi retras inainte de oprirea "totala" a tirurilor.

Armata ucraineana afirmase anterior ca nu se pune problema unei retrageri a armamentului greu atat timp cat rebelii isi continua atacurile.

"Nu se pune problema pentru moment a unei retrageri a armamentului greu. Cum pot fi retrase armele daca rebelii incearca sa ne ataca cu tancuri si cand trag in continuu asupra noastra?", a declarat un purtator de cuvant militar, Vladislav Selezniov.

Ora 12:20 Ucraina "respecta deplin" incetarea focului dar a suferit "112 atacuri in ultimele 24 de ore", a declarat luni, la Sofia, ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Pavlo Klimkin, potrivit AFP.

Ora 11.38: Intre timp au intrat in vigoare sanctiunile decise saptamana trecuta pentru 19 oficiali rusi si separatisti (Detalii)

Ora 11.32: Lupte grele se dau luni in orasul Vuhlehirsk, la aproape 10 km vest de orasul strategic Debaltseve, transmite Reuters.

-----------------------

Reamintim ca OSCE a anuntat duminica faptul ca armistitiul din estul Ucrainei a fost in general respectat, cu incalcari la Lugansk si Debalteve, in timp ce armata ucraineana a reclamat faptul ca pozitiile sale au fost de 60 de ori tinta armelor rebelilor prorusi dupa intrarea in vigoare a armistitiului din estul tarii, in noaptea de sambata spre duminica. Presedintii ucrainean Petro Porosenko, cel rus Vladimir Putin, cel francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel si-au exprimat duminica acordul, intr-o convorbire telefonica, asupra necesitatii respectarii armistitiului in Ucraina si a retragerii armamentulu greu din estul tarii.