Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a condamnat ferm, duminica, atacurile teroriste "inacceptabile" comise in weekend la Copenhaga asupra unei societati daneze libere si comunitatii evreiesti si a transmis condoleante familiilor victimelor, anunta Mediafax. "Condamn cu putere atacurile armate de la Copenhaga", a declarat secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

El le-a denuntat drept "atacuri inacceptabile asupra societatilor noastre deschise, libere si democratice, dar si asupra comunitatii evreiesti din Danemarca".

"Gandurile mele se indreapta catre familiile victimelor si le doresc insanatosire grabnica ranitilor", afirma Stoltenberg.

El asigura, in finalul acestei scurte postari pe site-ul NATO, ca Alianta "este alaturi de aliatul nostru Danemarca impotriva terorismului".

Politia din Copenhaga a anuntat duminica dimineata ca l-a impuscat mortal pe barbatul despre care afirma ca este autorul atacurilor armate din Copenhaga. Fortele de ordine au precizzat ca l-au ucis pe suspect in cartierul Norrebro, dupa ce acesta a deschis focul asupra politistilor.

O persoana a fost ucisa, iar alte trei ranite sambata dupa-amiaza, intr-un atac armat asupra unui centru cultural-cafenea in care avea loc o dezbatere in capitala daneza. Intr-un al doilea atac, comis in noaptea de sambata spre duminica, un barbat evreu a fost ucis, iar doi politisti au fost raniti in apropierea principalei sinagogi din Copenhaga.

Potrivit politiei, atacatorul a chemat un taxi sa-l duca acasa. Astfel, politistii au folosit informatiile de la sofer pentru a gasi adresa, in apropiere de gara din Norrebro.

Seful serviciului danez de informatii Jens Madsen a declarat, potrivit BBC, ca anchetatorii lucreaza la o ipoteza potrivit careia atacatorul ar fi fost inspirat de atacurile jihadiste comise la Paris luna trecuta - in sediul revistei de satira Charlie Hebdo si intr-un magazin alimentar cu specific evreiesc - soldate cu 17 morti.