Gruparea Statul Islamic este cea mai mare amenintare la nivel mondial in urmatorul deceniu, mult inaintea conflictului din estul Ucrainei, sunt de parere americanii, potrivit unui recent sondaj de opinie, informeaza Agerpres. Aceasta este concluzia unei anchete realizate in randul populatiei americane de Institutul Gallup. In mod concret, 84% dintre americanii intervievati sunt de parere ca organizatia ultraradicala SI, precum si "terorismul international" reprezinta "amenintari cruciale" pentru SUA in urmatorii zece ani.

"Americanii sunt cu adevarat ingrijorati de militantii islamisti si de terorism, dupa actele teroriste incalificabile din aceasta iarna", noteaza Institutul Gallup, cu referire la executiile SI, in special la decapitarile de cetateni americani.

Dimpotriva, "conflictul din Ucraina nu-i ingrijoreaza la fel de mult pe americani, deoarece ei il considera mai mult o amenintare pentru Europa decat pentru SUA", potrivit concluziilor Institutului Gallup.

In pofida unei dezbateri politice initiate de Washington privind necesitatea ¬ sau nu ¬ de a furniza arme "letale defensive" Kievului, un "conflict intre Rusia si Ucraina" in estul ucrainean nu ingrijoreaza decat 44% dintre cetatenii americani intervievati. Americanii participanti la sondaj considera in proportie de 44% ca este vorba despre o "amenintare cruciala" la adresa securitatii lor, 45% fiind de parere ca aceasta "este o amenintare importanta, insa nu cruciala".

De asemenea, 54% dintre americani se opun livrarilor de arme ucrainenilor si doar 40% sunt favorabili unei asemenea decizii, potrivit acestui sondaj, realizat inainte de semnarea, joi, a acordului de la Minsk.

Opinia publica americana a evoluat in ceea ce priveste conflictul din Europa. Intr-un sondaj Gallup realizat anul trecut, jumatate dintre americanii intervievati erau de parere ca SUA si Rusia se indreapta spre un razboi rece.

A doua sursa de mare ingrijoare, dupa SI, este Iranul si programul sau nuclear: 77% dintre americani considera ca acest program este "o amenintare cruciala" pentru SUA, in pofida perspectivelor unei posibile reglementari istorice intre marile puteri si Teheran, reglementare ce ar garanta natura civila si pasnica a nuclearului iranian.

Intr-o masura mai mica, 64% dintre respondenti afirma ca se tem de "puterea militara" a Coreii de Nord, care are un program nuclear si ameninta regulat SUA.

Doar 40% dintre americanii intervievati considera ca "puterea economica a Chinei" reprezinta o "amenintare crucuiala" pentru SUA.