Presedintele rus Vladimir Putin, liderul ucrainean Petro Porosenko, presedintele francez Francois Holland si cancelarul german Angela Merkel vor face impreuna duminica o "prima trecere in revista" a aplicarii acordului de incetare a focului in Ucraina, care a fost introdus la miezul noptii, in conditiile in care autoritatile de la Kiev s-au aratat ingrijorate de respectarea sa iar cu cateva ore inainte de intrarea in vigoare aveau loc lupte grele in preajma unor orase strategice. Principalul lider separatist prorus din estul Ucrainei a lasat sa se inteleaga sambata ca acordul de incetare a focului nu va fi aplicat la Debaltseve, oras strategic unde fortele ucrainene sunt aproape incercuite de rebeli unde in ultimele zile s-au desfasurat lupte crancene.

HotNews.roFoto: Hotnews

---------------------

Ora 23:40 Principalul lider separatist prorus din estul Ucrainei a lasat sa se inteleaga sambata ca acordul de incetare a focului nu va fi aplicat la Debaltseve, oras strategic unde fortele ucrainene sunt aproape incercuite de rebeli unde in ultimele zile s-au desfasurat lupte crancene, transmite AFP.

"Nu exista un cuvant despre Debaltseve in acordurile de la Minsk" semnate joi, a declarat liderul republicii autoproclamate Donetsk, Alexandre Zakartcenko, citat de un site oficial al separatistilor.

Kievul a reactionat imediat denuntand "tentativele Rusiei si ale teroristilor pe care ii controleaza de a submina armistitiul", se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului de securitate nationala si de aparare.

"Zakartcenko declara ca nu recunoaste acordurile de la Minsk si se pregateste sa continue ostilitatile", arata Consiliul.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, la randul sau, a explicat ca tentativele soldatilor ucraineni de a iesi din Debaltseve vor fi considerate tentative de incalcare a armistitiului.

Ora 23:32 Presedintele rus Vladimir Putin, liderul ucrainean Petro Porosenko, presedintele francez Francois Holland si cancelarul german Angela Merkel vor face impreuna duminica o "prima trecere in revista" a aplicarii acordului de incetare a focului in Ucraina, care urmeaza sa fie introdus la orele 22:00 GMT (00:00 ora Ucrainei), a anuntat sambata seara Palatul Elysee, potrivit AFP.

Ora 19:06 In apropierea unor orase strategice din estul Ucrainei se desfasurau lupte grele sambata, cu cateva ore inainte de intrarea in vigoare a unui nou acord de incetare a focului ce pare din ce in ce mai fragil, relateaza AFP.

Ingrijorat de accentuarea violentelor si de instabilitatea situatiei, presedintele Petro Poroshenko a anuntat ca va vorbi sambata, inainte de intrarea in vigoare a armistitiului prevazuta la ora 22:00 GMT (00:00 ora Ucrainei) cu presedintele francez Francois Hollande, cu cancelarul german Angela Merkel, garantii celui mai recent acord de pace semnat la Minsk, iar apoi cu liderul de la Casa Alba Barack Obama.

Ora 17:14 Rusia s-a declarat sambata "ingrijorata" de tentativele Kievului si ale Occidentului de a "deforma" acordurile de pace pentru Ucraina, incheiate joi la Minsk dupa negocieri maraton intre presedintintele rus, cel francez, liderul ucrainean si cancelarul german, transmite AFP.

"Faptul ca responsabilii ucraineni (...) precum si cei din anumite tari occidentale, in special Statele Unite s-au aratat solidari cu opinia nationalistilor radicali de la Verkhovna Rada (Parlamentul ucrainean - n.red.) si au inceput sa deformeze continutul acordurilor de la Minsk starneste grave ingrijorari", a aratat sambata diplomatia rusa intr-un comunicat de presa.

-----------------------------------

Separatistii prorusi din Ucraina au deja mai mult armament decat armatele unor tari membre NATO, iar Rusia se pregateste sa trimita si mai mult, a acuzat vineri ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt, postand pe contul sau de Twitter imagini prin satelit care indica, sustine diplomatul american, prezenta fortelor ruse pe teritoriul ucrainean.

Acesta a publicat pe Twitter imagini prin satelit care ar arata ca Rusia s-a alaturat separatistilor prorusi din estul Ucrainei intr-un asalt total asupra armatei ucrainene in timpul ramas pana la intrarea in vigoare a armistitiului agreat joi la Minsk, transmite Mediafax.

Separatistii prorusi din Ucraina au deja mai mult armament decat armatele unor tari membre NATO, iar Rusia se pregateste sa trimita si mai mult, a acuzat vineri ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt, intr-un mesaj postat pe contul de Twitter, relateaza agentia Ukrinform in pagina electronica.

"Separatistii au acum o forta armata - cu tancuri, vehicule armate, artilerie grea si sisteme de rachete - mai mare decat unele tari NATO si europene", a scris Pyatt.

Cand Putin anunta joi pactul, erau asteptate doar niste manevre inainte ca armistitiul sa intre in vigoare. In schimb, au avut loc confruntari sangeroase, extrem de intense, in apropiere de orasul Debalteve, asediat de catre insurgenti.

In trei imagini prin satelit postate pe Twitter de catre ambasadorul american in Ucraina Geoffrey Pyatt, apar imagini de la sol gri, urme pe zapada si coloane de fum. Imaginile nu fac altceva decat sa repete acuzatiile formulate vineri de catre purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat Jennifer Psaki, potrivit carora Washingtonul era "convins ca acestea sunt sisteme militare rusesti, nu separatiste".

Intr-una dintre imagini sunt indicate patru randuri de piese de artilerie remorcate si unul de piese de artilerie autopropulsate, la nord-est de Debalteve. Alta imagine arata ceea ce Pyatt afirma ca sunt sisteme de aparare antiaeriana, iar in a treia apar coloane de fum negru si gros de la ceea ambasadorul prezinta drept "mobilizarea unui lansator rusesc de rachete multiple" langa Sahtar.

ntensitatea si amploarea violentelor au provocat ingrijorari ca intelegerea semnata saptamana aceasta - plina de prevederi prost definite si ambigue considera NYT - se poate dovedi la fel de ineficienta ca anteriorul armistitiu de la 5 septembrie, tot de la Minsk.

Grupul Celor Sapte democratii industrializate (G7) si Uniunea Europeana (UE) au emis un comunicat comun in care si-au exprimat "ingrijorarea fata de situatia din Ucraina" si confruntarile de la Debalteve.

G7 a anuntat totodata ca este pregatit sa impuna Rusiei sanctiuni suplimentare.

Insurgentii separatisti prorusi sustinuti de Rusia, denunta G7 si UE in comunicat, "opereaza (acum) dincolo de linia de contact agreata la Minsk in septembrie 2014, provocand numeroase victime civle".

Alt semn al ingrijorarii Occidentului, care sustine Kievul, este intentia Guvernului canadian de a furniza armatei ucrainene imagine radar prin satelit care sa sustina trupele din est, a declarat ministrul canadian al Apararii Jason Kenney intr-un interviu pentru postul de radio CBC. Oferirea acestor informatii a fost "singura mare rugaminte adresata de catre presedintele ucrainean Petro Porosenko in timpul vizitei sale la Ottawa, in septembrie", a spus Kenney.

Bombardamente de artilerie continuau sa se auda in zona Debalteve sambata. Orasul este un nod feroviar strategic. Rebelii prorusi au anuntat ca au preluat controlul asupra drumului catre localitate, asediind fortele guvernamentale.