Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a declarat, in timpul unei intalniri cu prim-ministrul ungar Viktor Orban, ca "bombardamentele separatistilor prorusi contra civililor sunt atacuri impotriva acordului de la Minsk". In acelasi timp, presedintele ucrainean sustine ca Rusia a "crescut semnificativ" ofensiva impotriva Ucrainei dupa acordul de la Minsk, relateaza AFP.

Vladimir Putin si Petro Poroshenko, la MinskFoto: Captura YouTube

"Atacurile nu sunt doar impotriva civililor, ci sunt atacuri si impotriva acordului de la Minsk", a declarat presedintele Ucrainei, facand referire la atacurile cu racheta tip Grad ce au avut loc in orasul Artemivsk (regiunea Lugansk), atac ce s-a soldat cu moartea a trei persoane, printre care un copil de sapte ani.

"Din pacate, dupa acordurile de la Minsk, operatiunile ofensive ale Rusiei au crescut semnificativ. Noi credem ca acordurile de la Minsk sunt in mare pericol.

Dupa acordul de incetare a focului incheiat in 12 februarie la Minsk si care va intra in vigoare sambata la miezul noptii, ora locala, 28 de persoane au murit in sudul si estul Ucrainei.

Sanctiuni pentru cei care incalca acordul

Pe de alta parte, liderii celor mai mari sapte economii din lume (G7), presedintele Consiliului European si presedintele Comisiei Europene au cerut "respectare stricta" a acordurilor de la Minsk si au avertizat ca sunt gata sa adopte sanctiuni impotriva celor care incalca acest acord, conform unei declaratii lansata vineri de presedintia franceza. Preocupat de situatia din Ucraina, grupul economic G7 a cerut ca toate partile sa respecte cu strictete prevederile acordului de la Minsk.

"Cerem ca toate partile implicate sa respecte cu strictete prevederile pachetului (de masuri n.red.) si sa puna in aplicare masurile sale fara intarziere, incepand cu o incetare a focului pe 15 februarie. In plus, toate partile implicate trebuie sa se abtina in zilele urmatoare la actiuni care pot impiedica intrarea in vigoare a armistitiului", a declarat presedintia franceza.

"G7 ramane pregatita sa ia masurile corespunzatoare impotriva celor care incalca acodurile de la Minsk, in special impotriva celor care nu respecta acordul de incetare a focului si retragere a armamentului greu."

Liderii G7 au condamnat, de asemenea, "inca o data anexarea ilegala a Crimeei cu incalcarea dreptului international. Reamintim ca Peninsula Crimeea a fost anexata de catre Rusia in martie 2014.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au sugerat, joi, ca ar exista dificultati in punerea in aplicare a acordului "Minsk2".

Conflictul dintre separatistii prorusi si fortele ucrainene din estul Ucrainei s-a soldat din aprilie 2014 si pana acum, potrivit ONU, cu mai mult de 5.300 de morti.

Grupul G7 este format din principalele 7 economii ale lumii, iar tarile care fac parte din acest grup sunt: Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Brianie si SUA.