​​Consiliul European de la Bruxelles a decis ca Rusiei sa ii fie aplicate noi sanctiuni luni. Decizia a venit independent de acordul de la Minsk, pentru ca sanctiunile se refera la atacul de la Mariupol, din ianuarie. Liderii europeni s-au aratat pregatiti sa aplice si alte sanctiuni, daca va fi nevoie. Comisia Europeana a fost mandatata sa elaboreze deja un nou plan, in cazul in care foaia de parcurs de la Minsk nu va fi respectata.

Angela Merkel si Francois Hollande la MinskFoto: Guvernul Germaniei

Vezi mai jos si calendarul exact al pasilor prevazuti in acordul de la Minsk.

Masurile vizeaza 19 persoane din Rusia si Ucraina si 9 firme rusesti, relateazaSpiegel, care aminteste ca aceste sanctiuni fusesera decise de ministrii de externe din UE luni, dar amanate inainte de negocierile de la Minsk. Cancelarul german, Angela Merkel, a precizat ca sanctiunile vin ca urmare a atacurilor separatiste din Mariupol. Unii lideri au incercat la Bruxelles sa amane inca o data intrarea in vigoare a masurilor punitive, dar blocarea deciziei luate luni putea avea loc numai cu unanimitate de voturi.

Consiliul a cerut, de asemenea, Comisiei Europene sa pregateasca noi variante de sanctiuni pentru cazul in care planul de detensionare nu va fi respectat in Ucraina. Sefa guvernului german a mai precizat ca “pastram deschise toate posibilitatile de reactie”. Si presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a afirmat ca “suntem foarte precauti dupa experienta proasta cu primul acord de la Minsk. Increderea noastra in bunele intentii ale presedintelui Putin este limitata”.

SUA au avertizat separatistii sa nu incerce cucerirea de noi teritorii pana la intrarea in vigoare a armistitiului. Presedintele ucrainean, Petro Poroshenko, a anuntat ca, imediat dupa semnarea foii de parcurs, atacurile au reinceput din partea separatistilor.

Calendarul stabilit prin foaia de parcurs de la Minsk:

  • 15 februarie: incetarea focului
  • 16 februarie: inceputul retragerii de armament greu / inceputul monitorizarii OSCE / inceputul dialogului despre alegeri locale in Donetk si Lugansk
  • 2 martie: sfarsitul retragerii armamentului greu
  • 7 martie: eliberarea tuturor prizonierilor si ostaticilor
  • 13 martie: rezolutie a parlamentului ucrainean privind statutul special in Donetk si Lugansk
  • Pana la sfarsitul anului: alegeri in Donetk si Lugansk
  • 31 decembrie: adoptarea noii Constitutii ucrainene cu statut special in Donetk si Lugansk