DOCUMENT Continutul integral al acordului de incetare a focului in Ucraina

de Laurentiu Colintineanu     HotNews.ro
Joi, 12 februarie 2015, 13:23 Actualitate | Internaţional


Putin, Porosenko, Merkel si Hollande la Minsk
Foto: kremlin.ru
Presedintii Rusiei si Ucrainei, Vladimir Putin si Petro Porosenko, au reusit joi sa ajunga la un acord de incetare a focului in Ucraina, acord mediat de Angela Merkel si Francois Hollande. Evenimentul, desfasurat la Minsk, in gazduirea lui Aleksandr Lukasenko, s-a soldat cu semnarea unei declaratii comune care prevede incetarea focului in raioanele Donetk si Lugansk incepand cu 15 februarie, retragerea armamentului si monitorizarea de catre OSCE.

Foaia de parcurs a fost semnata de Grupul de contact, constituit din reprezentanti ucraineni si rebelii pro-rusi, alaturi de omologi rusi si din OSCE.

Vezi mai jos textul integral al documentului, publicat pe Twitter de jurnalist Alec Luhn (The Guardian) si tradus de HotNews.ro:

Liderii isi iau angajamentul de a respecta integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si sunt convinsi ca nu exista alta solutie decat pacea. De asemenea, sunt pregatiti sa adopte orice masura este necesara pentru a respecta fie separat, fie impreuna aceste doua obiective. In acest context, cei patru lideri au cazut de acord asupra unui pachet de masuri pentru implementarea acordului de la Minsk, pachet adoptat in 12 februarie 2015. Isi iau angajamentul sa colaboreze la acest proces si sa isi foloseasca influenta fata partile implicata in conflict pentru a contribui la punerea in aplicare a acestui pachet de masuri.

Masurile prevazute de declaratia comuna:

1. Incetarea focului in raioanele Donetk si Lugansk incepand cu miezul noptii, ora Kievului, 15 februarie 2015.

2. Retragerea armamentului greu de ambele parti, la distanta egala, in scopul crearii unei zone tampon cu o latime de minimum 50 km intre cele doua linii pentru dispozitive de artilerie calibru 100mm si mai mult; o zona tampon de minimum 70 km si una de 140 km pentru baterii de rachete Uragan, Tornado si Smerci, precum si pentru sistemele de rachete tactice Tocika.
Fortele ucrainene sa se retraga cu kilometri indicati de la linia de demarcatie stabilita in primul acord de la Minsk. Trupele separatiste sa se retraga cu aceeasi distanta de la aceeasi linie de demarcatie stabilita pe 19 septembrie 2014 (Vezi aici situatia din teren la 19 septembrie 2014 - n.red.).
Retragerea armamentului greu trebuie sa inceapa nu mai tarziu de a doua zi dupa intreruperea focului si trebuie sa se incheie in decursul a 14 zile. Acest proces va fi facilitat de OSCE cu ajutorul grupului de contact de la Minsk

3. Asigurarea unei monitorizari eficiente si a unei verificari a regimului de incetare a focului si a retragerii armamentului greu se face de catre OSCE din prima zi a retragerii armamentului prin utilizarea tuturor mijloacelor tehnice necesare, inclusiv a sistemelor radio, satelit si altele.

4. In prima zi dupa retragere, va incepe un dialog despre modalitatile de organizare a alegerilor locale in concordanta cu legislatia ucraineana si cu legea privind autodeterminarea locala temporara in raioanele Donetk si Lugansk si despre viitorul regim al acestor raioane in baza legii de mai sus. Nu mai tarziu de 30 de zile de la data semnarii acestui document, fara intarziere, trebuie adoptata prevederea Radei Supreme a Ucrainei care indica teritoriul pe care aplica acest regim special in conformitate cu legea despre autonomia locala temporara acordata raioanelor Donetk si Lugansk, pe baza liniilor indicate in memorandumul de la Minsk din 19 septembrie 2014.

5. Sa asigure amnistierea prin adoptarea unei legi care sa interzica urmarirea penala si pedepsirea persoanelor in legatura cu evenimentele care au avut loc in Donetk si Lugansk.

6. Sa asigure eliberarea si schimbul tuturor prizonierilor si a celor retinuti ilegal pe baza principiului „toti pentru toti”. Acest proces trebuie sa se incheie cel mai tarziu in a cincea zi de la retragerea pe linia de demarcatie.

7. Sa asigure accesul, livrarea si pastrarea in siguranta a ajutoarelor umanitare printr-un mecanism international.

8. Sa se gaseasca o modalitate pentru reluarea tuturor platilor sociale, a pensiilor si altor drepturi banesti si pentru platile aferente administratiei locale. In acest scop, Ucraina trebuie sa reia conducerea sistemelor bancare proprii din raioane care au fost afectate in urma conflictului si, eventual, va fi creat un mecanism international pentru usurarea acestor transferuri.

9. Reluarea intregului control asupra granitei de stat de catre autoritatile ucrainene pe toata zona de conflict, care trebuie sa inceapa din prima zi dupa alegerile locale din raioane si sa se incheie (procesul, n.r.) dupa intrarea in normalitate a sistemului politic spre finalul anului 2015, in conditiile indeplinirii punctului 11, dupa consultarile cu reprezentantii celorlalte raioane din Donetk si Lugansk in cadrul grupului de contact trilateral. Alegerile locale in celelalte raioane din Donetk si Lugansk au loc pe baza legii ucrainene privind sistemul electoral si reforma constitutionala.

10. Retragerea tuturor formatiunilor straine detinatoare de armament, tehnica militara precum si a mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei, sub supravegherea OSCE; dezarmarea tuturor gruparilor ilegale.

11. Implementarea unei reforme constitutionale in Ucraina de la momentul intrarii in vigoare, la sfarsitul lui 2015, a noii Constitutii, considerata element cheie al descentralizarii (cu respectarea specificului regiunilor Donetk si Lugansk, negociat cu reprezentantii acestor regiuni), precum si adoptarea unei legislatii permanente privind statutul special al anumitor raioane din regiunile Donetk si Lugansk, in conformitate cu masurile indicate in notele de subsol, pana la sfarsitul anului 2015


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12968 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  Arata bine . Sa fie intr-un ceas bun. (Joi, 12 februarie 2015, 13:23)

  potaissa [utilizator]

  S-a aratat totusi , din nou ,ca se poate si fara razboi. Si asta merge doar prin diplomatie. Sa fie intr-un ceas bun. Europa n-are nevoie de razboi ,iar pacea poate fi asigurata doar fara arme ( bun ,baietii de peste ocean vad treaba ca de obicei altfel ,iar asta n-are sa se schimbe atata vreme cat lobby-ul fabricantilor de arme e cel mai mare din DC).
  • -2 (8 voturi)    
   Batman, Batman,... (Joi, 12 februarie 2015, 14:38)

   Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui potaissa

   Si iata ca inete-incet ne indreptam spre ceeace spuneam din vara anului trecut: Crimeea ramane la rusi iar Ucraina se indreapta catre fe-de-ra-li-za-re.
   Spre deosebire de unii: Batman, Batman,...
   Cum e, razboinicilor?
  • +5 (9 voturi)    
   putin nu va respecta acordul (Joi, 12 februarie 2015, 14:46)

   raducu [anonim] i-a raspuns lui potaissa

   In primul rand e un mare esec pentru ucraina, care trebuie sa se retraga cu armata inca cativa zeci de km de la linia aia din sept 2014. Adica in interiorul propriei tari. Presupun ca rusii vor profita, si, in loc sa se retraga, vor inainta in scurt timp. Sa vedem cum se va implementa in realitate aceasta retragere si cat va tine aceasta incetare a focului. Probabil cateva luni.

   Putin ne obisnuieste incet incet cu noile granite stabilite de el prin forta militara, si nu se va opri aici. N-are incotro, e obligat sa atace.
  • +4 (4 voturi)    
   Sa fie (Joi, 12 februarie 2015, 15:12)

   Caligula [anonim] i-a raspuns lui potaissa

   Ca marime, arata la fel cu acordul pe care Chamberlain la aratat tuturor acum 77 de ani. Totusi, continutul difera.

   Daca acest acord nu se respecta, atunci nu cred ca mai are rost altul.
 • +7 (15 voturi)    
  pe Mazeta cine il duce inapoi ? (Joi, 12 februarie 2015, 13:26)

  un domn [utilizator]

  in uresese mai exact...
  • +4 (8 voturi)    
   Sper sa nu il uite Puitn pe aici (Joi, 12 februarie 2015, 13:54)

   Armadilo [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Ar fi mare pierdere pentru URSS
  • -5 (11 voturi)    
   vezi ca ai deviat de la drum (Joi, 12 februarie 2015, 14:40)

   Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Nu stiu ce viziuni ai tu, dar eu vad in acord victoria UE-Rusia asupra americanilor fitilisti.
 • +9 (15 voturi)    
  da si nu (Joi, 12 februarie 2015, 13:30)

  Adrian_1234 [utilizator]

  Punctul 5 care iarta toti nemernicii - e ca si cum ai zice ca nu mai exista criminali de razboi ... rusine!
  • +4 (8 voturi)    
   exact acelasi lucru ma gandeam si eu (Joi, 12 februarie 2015, 13:50)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   Criminalul Putin a dorit introducerea acestui punct in mod expres, sa isi salveze criminalii !

   Mi se pare stupid ca Ucraina este silita sa reia plata tuturor asigurarilor sociale si a pensiilor pentru cele 2 regiuni, care isi doresc autonomie ridicata !!

   Adica sa plateasca Kiev cetatenii rusi din Donetk si Ludansk.

   O marlanie.

   Oricum Rusia nu va respecta nimic.
   • +2 (2 voturi)    
    Retinutii ilegal (Joi, 12 februarie 2015, 17:53)

    Amo [anonim] i-a raspuns lui Ed___

    Punctul 6 e ori prost conceput, ori prost tradus: "Sa asigure eliberarea si schimbul tuturor prizonierilor si a celor retinuti ilegal". In aceste conditii, ambele parti o sa spuna ca i-au retinut legal!
  • 0 (4 voturi)    
   pct ala m-a facut sa urlu!!! (Joi, 12 februarie 2015, 14:17)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   Imposibil - nu as fi semnat asa ceva!

   RUSINE franta!

   RUSINE germania!
  • -1 (9 voturi)    
   punctul 5 (Joi, 12 februarie 2015, 14:46)

   Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   Punctul 5 e mai avantajos pentru pucistii si armata Kievului care au masacrat peste 5000 de civili.
   Iar dupa decretarea amnistiei generale va apare in sfarsit si raportul despre doborarea avionului malaezian. De catre aviatia ucraineana, dar din greseala....
 • 0 (24 voturi)    
  hmm (Joi, 12 februarie 2015, 13:31)

  Mazeta [utilizator]

  Eu aș fi cerut demilitarizarea unei zone mult mai mari și desfășurarea de trupe ONU pentru menținerea păcii. Din păcate nu m-a întrebat nimeni.
  • +4 (6 voturi)    
   De acord (Joi, 12 februarie 2015, 13:51)

   coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   O zona demilitarizata undeva de la Breansk-Harcov-Lugansk si pana pe la muntii Ural.

   Doar asa vom fi siguri ca nu mai calca kommii prin Tighina, Comrat sau Iasi.
  • +1 (7 voturi)    
   ... (Joi, 12 februarie 2015, 14:26)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Bre, de data asta ti-am dat un plus.
   S-a intamplat ceva cu tine?!?!?
 • +5 (11 voturi)    
  Am un prieten sarb (Joi, 12 februarie 2015, 13:42)

  Armadilo [utilizator]

  care mi-a spus tot ce scrie aici in urma cu 2 zile si inca ceva in plus.

  TOT ce scrie aici este conditionat de o singura problema: Ucraina sa ramana NEUTRA, adica sa nu adere la UE sau NATO. Un pret foarte mare.

  Tot acel prieten mi-a mai spus ca sunt foarte multi straini care lupta pentru Rusia in Ucraina pentur 2000 de eur pe luna.

  Ucraina nu are nimic de castigat de la Rusia din punct de vedere economic. Putin este constient de asta. Ucraina intr-o perioada foarta scurta se va dezmembra, pentur ca nu are cum sa se sustina. Rusia nu o va lasa sa aiba contacte comerciale cu alte organizatii, dar nici nu va mai cumpara de ei ceva. Ii va lasa sa moara.

  Va fi o mare problema pentru tot estul Europei, ucrainieni nu pot uita usor ce le-au facut rusii.

  Merkel nu crede in ce spune Putin din cauza celor 50 de tnacuri intrate in Ucraina azi noapte.
 • +6 (6 voturi)    
  Salutar efortul partilor de a face pace in zona. (Joi, 12 februarie 2015, 13:43)

  Martinezu [utilizator]

  Dupa parerea mea acordul va face o scurta pauza – citeva zile - in conflict, aspect pe care il vom nota in urmatoarele zile.

  La ora asta Putin nu cred ca mai are credibilitate in vreo parte de lume si este aproape evident ca nu va da inapoi. Poporul ii moare de foame si vrea razbunare.
  Ce sa faca? Sa ii spuna ca este un tira si din cauza lui moare de foame? NU . Occidentul e vinovat si cumva trebuie sa plateasca.
  Ce alegeri are Putin acum? Sa stea cuminte si sa fie jupuit de rusi, sau sa atace si sa fie venerat de popor precum un mare lider?

  Probabil ca da, ii este frica de un conflict deschis cu NATO, insa va fi fortat sa il deschida cit de curind. Din pacate, nu va exista vreodata o capitulare totala a Rusiei atita vreme cit exista arsenal nuclear. ( mi-l imaginez pe Hitler in buncarul lui inainte de a se sinucide; daca ar fi avut un buton pentru a trimite oroare asupra lumii care il invinsese oare nu ar fi facut-o? ..negresit).
  Deci, cred ca Putin va continua sa sfideze lumea, si o va face intr-un mod brutal si ucigas.
 • +6 (8 voturi)    
  Un exemplu! (Joi, 12 februarie 2015, 13:46)

  MichiuStefan [anonim]

  Dati-mi un singur exemplu de respectare a vreunei intelegeri,acord, etc semnate de Rusia, si atunci cred in documentul semnat.
  • -4 (14 voturi)    
   unu (Joi, 12 februarie 2015, 14:29)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui MichiuStefan

   Acordul de la Malta (1989).
   • +4 (10 voturi)    
    istoria si diplomatii (Joi, 12 februarie 2015, 16:12)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    te contrazic gospodin mazeta...NU s a semnat nimic la malta..e doar o scorneala de a ta
   • +3 (5 voturi)    
    iar cu dezinformarea... (Joi, 12 februarie 2015, 17:12)

    Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Iar informatii false sau neintelegerea limbii engleze:

    "No agreements were signed at the Malta Summit. Its main purpose was to provide the two superpowers — the United States and the Soviet Union — with an opportunity to discuss the rapid changes taking place in Europe with the lifting of the Iron Curtain,"

    No agreemebts = nici un acord. Este un summit, nu un acord cum dezinformezi acolo.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Malta_Summit
   • -1 (1 vot)    
    si IALTA.... (Joi, 12 februarie 2015, 22:28)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    dezastros pt. romania.
 • +3 (3 voturi)    
  si cine garanteaza ca va fi respectat ? (Joi, 12 februarie 2015, 13:49)

  clin [anonim]

  sincer nu prea cred ca se va intampla, dar hai sa vedem ...
 • +1 (5 voturi)    
  o infrangere a Ucrainei cu ajutor din Fr + Ger (Joi, 12 februarie 2015, 14:21)

  ..13 [utilizator]

  Inacceptabil - sa scris negru pe alb despre desfacerea Ucrainei.

  S-a scris negru pe alb despre plata unor drepturi celor care sunt acum in zonele asa zise independente - inacceptabil = PM al Ucrainei anuntase ca platile NU SE VOR ACORDA. asta inseamna inca un efort financiar pentru Ucraina adresat, in m od clar, celor care au luptat si sprijinit fortele rusesti.

  MARE RUSINE FRANTA + GERMANIA!
  • 0 (0 voturi)    
   OK (Joi, 12 februarie 2015, 18:44)

   kripton [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   tipii au luptat contra statului ucrainian,dar li s-au retinut banii de pensie din 1991 pana in 2014. totusi. dreptul de proprietate este inviolabil. cata vreme teritorile raman in ucraina, fie si nominal. daca baietii vor sa treaca la imperiul rus cu tot cu teritoriu,atunci e alta poveste...
  • -2 (2 voturi)    
   nu e prima data in istoria europei, (Joi, 12 februarie 2015, 22:32)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   a mai fost prin anii 1938/39,....anglia si franta.
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 12 februarie 2015, 14:28)

  [anonim]

  • +5 (7 voturi)    
   asa a fost mereu (Joi, 12 februarie 2015, 18:44)

   kripton [utilizator] i-a raspuns lui

   rassia si nu doar rasssia lui putin. banditi.
  • +2 (4 voturi)    
   ai uitat de (Joi, 12 februarie 2015, 22:37)

   Stars_and_Stripes [utilizator] i-a raspuns lui

   Ai uitat de: tragi o racheta intr-un avion civil malaezian plin de olandezi, dai telefon la sefu din rusia ca sa te lauzi cu isprava, mai pui si pe net anunt (dar il stergi cind gluma se ingoasa), apoi nu patesti nimic, ca asa e in rusia...
 • +2 (6 voturi)    
  fail (Joi, 12 februarie 2015, 19:48)

  Stars_and_Stripes [utilizator]

  Pe linga faptul ca rusii n-or sa respecte nici un acord (n-au respectat niciodata in toata istoria) , puntul 5 este o rusine. Adica cum, nu se va intimpla nimic de exemplu cu mercenarii rusi care au doborit avionul malaezian? Penibil. Iar criminalul de la kremlin o sa isi continue ofensiva peste citeva saptamini - o sa vedeti. Pina nu intra acolo o alinta vestica care sa mature cu tancurile "omuletii verzi" dincolo de granita, spre est, nu o sa fie pace in Europa de est. Piciorul in prag trebuia pus demult, aia care spera ca frustratul de la kremlin mai are vreo limita sau vreo urma de bun-simt se inseala amarnic, fac ce au facut prin menajarea lui hitler atita timp, pina li s-a urcat in cap.
  • +1 (3 voturi)    
   sory....dar, practic nu e posibil... (Joi, 12 februarie 2015, 22:37)

   oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui Stars_and_Stripes

   cred ca mai mult decat s-a facut pana aici, nu se putea, ................ o interventie americana , insemna declansarea ww3


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by