Liderii europeni si presedintii ucrainean si rus au ajuns noi, la Minsk, la un acord privind incetarea focului in Ucraina, incepand de duminica, si constituirea unei zone tampon demilitarizata in estul acestei tari, scrie AFP. Angela Merkel a temperat usor entuziasmul afirmand, la finalul unor negocieri maraton si al unei nopti albe, ca raman in continuare "mari obstacole" de depasit pentru a se ajunge la pace.

Negocieri la MinskFoto: Captura YouTube

Acest acord reia in mare parte liniile acordurilor semnate la Minsk in septembrie si care prevedeau si ele incetarea focului, retragerea artileriei si schimbul de prizonieri.

Dar faptul ca a fost convenit la cel mai inalt nivel, intre Vladimir Putin, Petro Poroshenko, Angela Merkel si Francois Hollande ofera mai multa greutate acestui acord. Europenii, protejatul lor european si Putin au semnat o "declaratie de sustinere" la textul semnat de rebelii separatisti si emisarii Kievului, sub patronajul Rusiei si al OSCE.

"Am reusit sa ajungem la un acord in problemele esentiale", a declarat Vladimir Putin, in timp ce Francois Hollande a evocat o "reglare politica globala" chiar daca "nu totul este inca indeplinit".

Cancelarul german Angela Merkel a temperat insa sperantele legate de o pace imediata, declarand ca nu isi face "nicio iluzie" si ca exista in continuare "mari obstacole" de depasit pana la o solutie la conflictul ucrainean.

In fieful rebel Donetsk, tirurile de artilerie trase din pozitiile separatiste nu au incetat toata noaptea.

Iata mai jos filmul evenimentelor:

Ora 15:05 Presedintele francez Francois Hollande a ajuns la Bruxelles: Acordul de la Minsk "nu garanteaza un succes durabil", "urmatoarele ore sunt determinante".

Ora 13:17 50 de tancuri rusesti au patruns din Rusia in Ucraina in timpul negocierilor de la Minsk, afirma Kievul, citat de AFP

Ora 12.51: Vezi in articol textul acordului, publicat de jurnalistul Alec Luhn (The Guardian) si tradus de HotNews.ro

Liderii isi iau angajamentul de a respecta integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si sunt convinsi ca nu exista alta solutie decat pacea. De asemenea, sunt pregatiti sa adopte orice masura este necesara pentru a respecta fie separat, fie impreuna aceste doua obiective. In acest context, cei patru lideri au cazut de acord asupra unui pachet de masuri pentru implementarea acordului de la Minsk, pachet adoptat in 12 februarie 2015. Isi iau angajamentul sa colaboreze la acest proces si sa isi foloseasca influenta fata partile implicata in conflict pentru a contribui la punerea in aplicare a acestui pachet de masuri.

Masurile prevazute de declaratia comuna:

1. Incetarea focului in raioanele Donetk si Lugansk incepand cu miezul noptii, ora Kievului, 15 februarie 2015.

2. Retragerea armamentului greu de ambele parti, la distanta egala, in scopul crearii unei zone tampon cu o latime de minimum 50 km intre cele doua linii pentru dispozitive de artilerie calibru 100mm si mai mult; o zona tampon de minimum 70 km si una de 140 km pentru baterii de rachete Uragan, Tornado si Smerci, precum si pentru sistemele de rachete tactice Tocika.

Fortele ucrainene sa se retraga cu kilometri indicati de la linia de demarcatie stabilita in primul acord de la Minsk. Trupele separatiste sa se retraga cu aceeasi distanta de la aceeasi linie de demarcatie stabilita pe 19 septembrie 2014.

Retragerea armamentului greu trebuie sa inceapa nu mai tarziu de a doua zi dupa intreruperea focului si trebuie sa se incheie in decursul a 14 zile. Acest proces va fi facilitat de OSCE cu ajutorul grupului de contact de la Minsk

3. Asigurarea unei monitorizari eficiente si a unei verificari a regimului de incetare a focului si a retragerii armamentului greu se face de catre OSCE din prima zi a retragerii armamentului prin utilizarea tuturor mijloacelor tehnice necesare, inclusiv a sistemelor radio, satelit si altele.

4. In prima zi dupa retragere, va incepe un dialog despre modalitatile de organizare a alegerilor locale in concordanta cu legislatia ucraineana si cu legea privind autodeterminarea locala temporara in raioanele Donetk si Lugansk si despre viitorul regim al acestor raioane in baza legii de mai sus. Nu mai tarziu de 30 de zile de la data semnarii acestui document, fara intarziere, trebuie adoptata prevederea Radei Supreme a Ucrainei care indica teritoriul pe care aplica acest regim special in conformitate cu legea despre autonomia locala temporara acordata raioanelor Donetk si Lugansk, pe baza liniilor indicate in memorandumul de la Minsk din 19 septembrie 2014.

5. Sa asigure amnistierea prin adoptarea unei legi care sa interzica urmarirea penala si pedepsirea persoanelor in legatura cu evenimentele care au avut loc in Donetk si Lugansk.

6. Sa asigure eliberarea si schimbul tuturor prizonierilor si a celor retinuti ilegal pe baza principiului ¬toti pentru toti¬. Acest proces trebuie sa se incheie cel mai tarziu in a cincea zi de la retragerea pe linia de demarcatie.

7. Sa asigure accesul, livrarea si pastrarea in siguranta a ajutoarelor umanitare printr-un mecanism international.

8. Sa se gaseasca o modalitate pentru reluarea tuturor platilor sociale, a pensiilor si altor drepturi banesti si pentru platile aferente administratiei locale. In acest scop, Ucraina trebuie sa reia conducerea sistemelor bancare proprii din raioane care au fost afectate in urma conflictului si, eventual, va fi creat un mecanism international pentru usurarea acestor transferuri.

9. Reluarea intregului control asupra granitei de stat de catre autoritatile ucrainene pe toata zona de conflict, care trebuie sa inceapa din prima zi dupa alegerile locale din raioane si sa se incheie (procesul, n.r.) dupa intrarea in normalitate a sistemului politic spre finalul anului 2015, in conditiile indeplinirii punctului 11, dupa consultarile cu reprezentantii celorlalte raioane din Donetk si Lugansk in cadrul grupului de contact trilateral. Alegerile locale in celelalte raioane din Donetk si Lugansk au loc pe baza legii ucrainene privind sistemul electoral si reforma constitutionala.

10. Retragerea tuturor formatiunilor straine detinatoare de armament, tehnica militara precum si a mercenarilor de pe teritoriul Ucrainei, sub supravegherea OSCE; dezarmarea tuturor gruparilor ilegale.

11. Implementarea unei reforme constitutionale in Ucraina de la momentul intrarii in vigoare, la sfarsitul lui 2015, a noii Constitutii, considerata element cheie al descentralizarii (cu respectarea specificului regiunilor Donetk si Lugansk, negociat cu reprezentantii acestor regiuni), precum si adoptarea unei legislatii permanente privind statutul special al anumitor raioane din regiunile Donetk si Lugansk, in conformitate cu masurile indicate in notele de subsol, pana la sfarsitul anului 2015

------------------------

Ora 12:45 Liderii separatisti afirma ca acordul de la Minsk ofera speranta "unei solutii pasnice", potrivit AFP.

"Lasa speranta unei solutii pasnice si unei dezvoltari pasnice a republicilor Donetsk si Lugansk", a declarat liderul autoproclamatei republici Donetsk, Alexandr Zaharcenko.

"Nu putem sa nu dam aceasta sansa Ucrainei", a pus si liderul "Republicii Lugansk", Igor Plotnitski.

Ora 12:30 Angela Merkel afirma ca nu isi face "nicio iluzie" si stie ca exista inca "mari obstacole" de depasit (AFP)

Ora 12:20 Ministrul german de Externe a afirmat ca acordul de la Minsk nu este ceea ce si-a dorit Germania, dar este un pas necesar pentru o evolutie pozitiva.

"Cel mai important lucru este ca Moscova si Kievul au cazut de acord asupra unei incetari a focului ... am intarit acordurile de la Minsk din septembrie anul trecut", afirma Frank-Walter Steinmeier, intr-o declaratie.

Ora 12:15 Rubla si-a revenit joi dupa anuntul unui acord la Minsk. In jurul orei 10,00 GMT, dolarul scadea la 64,85 ruble, fata de 65,25 ruble miercuri seara, iar euro la 73,61 ruble, fata de 73,95 in seara precedenta.

Ora 11:47 Liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei si Frantei s-au angajat sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, potrivit unei declaratii comune distribuite de Kremlin, transmite Reuters .

Cei patru lideri au convenit de asemenea intalniri regulate pentru a asigura indeplinirea angajamentelor de la Minsk, potrivit documentului citat.

Ora 11:38 Poroshenko afirma ca in documentul semnat de cei patru lideri se prevede angajamentul privind retragerea tuturor militarilor straini de pe teritoriul Ucrainei

Ora 11:34 Putin si Poroshenko anunta ca rebelii si separatistii pro-rusi au semnat o foaie de parcurs pentru ajungerea la pace

Ora 11:31 Petro Prorshenko anunta ca s-a ajuns la un acord pentru eliberarea pilotului ucrainean Nadia Savchenko, considerata un erou in Ucraina

Ora 11:18 Presedintele francez Francois Hollande a anuntat ca s-a ajuns la un acord global asupra incetarii focului si o intelegere politica globala pentru criza ucraineana

Ora 11:13 Vladimir Putin anunta si un acord asupra retragerii armelor grele

Ora 11:08 Vladimir Putin anunta un acord privind incetarea focului din 15 februarie

Ora 10:33 Ucraina nu este multumita de propunerea ruseasca privind linia de demarcatie intre rebeli si fortele guvernamentale, afirma surse citate de agentia RIA, preluata de Reuters

Ora 10:22 Participanti la negocieri afirma ca separatistii pro-rusi cer retragerea armatei ucrainene din orasul Debaltseve

Ora 10:20 Rubla a scazut brusc joi, dupa declaratiile pesimiste ale presedintelui Petro Poroshenko.

In conditiile in care la deschiderea bursei din Moscova dolarul scadea, dupa afirmatiile liderului ucrainean moneda americana a crescut la 67,50 ruble, fata de 65,25 ruble miercuri seara.

Euro a crescut pana la 76,41 ruble, fata de 73,95 ruble in seara precedenta.

Ora 10:00 Liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei si Frantei au revenit la masa negocierilor

Ora 9.55 Liderii separatistilor refuza sa semneze acordul de la Minsk, afirma agentia ruseasca de presa Tass, preluata de Reuters

Ora 9.30 Presedintele Ucrainei anunta ca "Nu sunt inca vesti bune" de la Minsk, scrie Ria Novosti.Darspune ca mai sunt inca sperante. Porosenko a declarat pentru AFP ca "Rusia pune conditii inacceptabile".

Ora 9.25 Nu este clar daca documentul in limba engleza, gasit in palatul unde au loc discutiile dintre liderii din Franta, Germania, Ucraina si Rusia, este un acord final, un document de discutie sau un proiect de acord, scrie Reuters. Acesta este intitulat: "Pachet de masuri pentru punerea in aplicare a intelegerilor de la Minsk" si datat 12 februarie, ora 05:30. Documentul are 13 puncte.

Ora 9.15 Documentul vazut de Reuters sugereaza ca partile pot conveni sa se incheie lupta in estul Ucrainei, cu incetarea focului incepand din 14 februarie, retragerea armamentului greu din zona de conflict si crearea unei zone de securitate.

Ora 9.10 Interfax scrie ca cei patru lideri au parasit sala negocierilor care au durat 14 ore. Discutiile s-au incheiat. In schimb, un reporter Reuters la fata locului transmite ca Merkel, Hollande si Porosenko sunt inca in sala negocierilor, iar Putin se afla in alta parte a cladirii.

Ora 8.30: Sunt sperante ca un acord sa fie semnat vineri de catre Grupul de contact reunit in paralel in capitala Belarusului, au spus surse diplomatice citate de AFP. Acesta este format din reprezentanti rusi, ucrainieni si ai OSCE, a spus sursa citata care a adaugat ca textul ar prevedea "modul ce aplicare concreta a Acordului de la Minsk din 5 septembrie".

Ora 7.30: Liderii prezenti la Minsk vor semna un document privind Ucraina, a declarat o sursa diplomatica pentru Reuters. Sursa citata nu a oferit detalii despre acest document.

Hollande si Merkel au aratat relaxati in fata camerelor de luat vederi, dar fata incruntata a presedintelui ucrainean si atitudinea lui Putin acuzat de inarmarea rebelilor si de desfasurarea armatei in partea de est a Ucrainei arata ca negocierile sunt dificile.