"Acest Eurogrup nu a condus la un acord. Prelungirea memorandumului nu a fost acceptata", a declarat aceasta sursa, potrivit careia negocierile vor continua "in vederea unui acord reciproc benefic" pentru cele doua parti asupra viitorului finantarii, reformelor si datoriei Greciei.

Reuniunea extraordinara a ministrilor de finante din zona euro a inceput in jurul orei 16.30 GMT pentru a incerca sa se apropie punctele de vedere si examina planul Atenei pentru a se finanta pe termen scurt, potrivit Agerpres

In timpul acestei reuniuni, Grecia, reprezentata de ministrul sau de finante Yanis Varoufakis, "a sustinut esecul memorandumurilor", acordurile incheiate incepand din 2010 intre Atena si troica (UE-BCE-FMI), bazate pe acordarea unui imprumut de 240 miliarde de euro in schimbul unei austeritati drastice si unei lungi liste de reforme structurale.

Acest program ce urmeaza sa se incheie la sfarsitul lunii februarie este contestat de noul guvern grec care il face responsabil de explozia somajului si saracirea populatiei, in ciuda unei anumite stabilizari a finantelor tarii si chiar daca datoria publica continua sa atinga niveluri record, aminteste AFP.

Potrivit sursei elene, Atena de asemenea "a pus in dezbatere" in timpul acestui Eurogrup "problema crizei umanitare si datoriei".

Europenii vor sa convinga Atena sa ceara prelungirea programului actual, inainte de a examina solutii pentru reducerea datoriei, care reprezinta peste 175% din PIB-ul grec. Decizia trebuie luata nu mai tarziu de 16 februarie, la o noua reuniune a zonei euro, deoarece mai multe parlamente trebuie apoi sa-si dea aprobarea.

Guvernul lui Alexis Tsipras refuza orice prelungire a programului actual si propune un plan alternativ de finantare si reforme.