Uniunea Europeana ar putea discuta noi sanctiuni economice impotriva Rusiei daca summitul de la Minsk eseueaza in incercarea de a stopa ostilitatile in estul Ucrainei, au apreciat miercuri mai multe surse, la Bruxelles, potrivit AFP.

Sefii de stat si de guvern se vor afla joi la Bruxelles, pentru un summit dominat de rezultatul acestor negocieri de pace car au loc miercuri seara in capitala belarusa.

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a fost invitat vineri sa prezinte in fata celor 28 rezultatele obtinute la Minsk, alaturi de presedintele francez François Hollande si de cancelarul german Angela Merkel.

"In caz de esec, chestiunea unor noi actiuni, inclusiv sanctiuni, va fi pe masa" discutiilor, a precizat o sursa europeana. "Inasprirea sanctiunilor economice, dupa cele decise in iulie se septembrie, va fi urmatoarea etapa".

Liderii politici ar putea da impulsul "politic", insarcinand serviciul diplomatic al UE si Comisia Europeana sa pregateasca "noi propuneri", a adaugat sursa europeana.

O alta sursa s-a aratat mai prudenta, lansand un avertisment fata de "ipoteze simple" legate de deznodamantul negocierilor, in conditiile incare exista "o cantitate de realitati intermediare".

Sanctiunile economice in vigoare din vara trecuta interzic creditele pentru bancile si companiile petroliere rusesti, dar si exportul de tehnologii cu dublu uz, civil si militar, sau de echipamente legate de extractia si forarea puturilor petroliere.

Chestiunea sanctiunilor divizeaza puternic europenii. Tarile baltice, Polonia, Marea Britanie si Romania reprezinta linia dura, in timp ce altele, precum Austria, Slovacia, Cehia, Grecia, Spania sau Ungaria se opun inaspririi sanctiunilor. "Daca discutia se orienteaza spre escaladarea sanctiunilor, nu va fi pasnica", a avertizat un inalt diplomat.