Grecia si Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) au ajuns la un acord pentru construirea unui plan de reforme destinat relansarii cresterii tarii, a anuntat miercuri premierul grec Alexis Tsipras, citat de AFP.

"O comisie de cooperare va fi creata pentru a elabora un acord asupra reformelor care vor relansa cresterea (...) si vor avea uin obiectiv social", a precizat Tsipras, dupa o intalnire cu secretarul general al OCDE Angel Gurria.

"Aceasta cooperare nu se va face pe baza a ceea ce s-a decis anterior", respectiv in planul de ajutor financiar al tarii realizat cu creditorii Greciei", "ci pe baza mandatului popular si a ceea ce a fost anuntat in discursul de politice generala", a subliniat Tsipras.

"Nu suntem aici pentru a spune Greciei ce trebuie sa faca, ci pentru a-i oferi instrumente deja folosite de alte guverne pentru a rezolva aceleasi probleme", a declarat la randul lui Guria.

Aceasta intalnire intervine cu cateva ore inaintea unei reuniuni cruciale a ministrilor de Finante din zona euro, la Bruxelles, in cursul careia ministrul grec Yanis Varoufakis va avea dificila sarcina de a prezenta un plan alternativ pe care Grecia doreste sa-l aplice pentru a inlocui planul de salvare UE-FMI, aplicat de la inceputul crizei, in 2010.

Acest plan se incheie in 28 februarie in ceea ce priveste UE si in 2016 pentru FMI si prevede credite de circa 240 miliarde de euro in schimbul unor masuri stricte de austeritate care au afectat puternic populatia.

Gurria a adaugat ca cooperarea cu Grecia va viza si sectorarele "impozitare si competitivitate".

"Unele masuri privind educatia, justitia sociala, lupta impotriva coruptiei, recastigarea competitivitatii necesita timp, schimbarile nu pot fi observate decat pe termen lung. Dar suntem pregatiti sa lucram cu dvs in aceste domenii", a subliniat el.

In urma cu doi ani, un plan de reforme al OCDE a fost convenit cu precedentul guvern de coalitie intre dreapta si socialisti, vizand in special deschiderea meseriilor inchise si competitivitatea, o parte fiind deja pusa in practica.