Comandatul trupelor SUA din Europa, Ben Hodges, a declarat miercuri ca trupe rusesti au intervenit direct in luptele din jurul orasului ucrainean Debaltseve - un important nod de transport si comunicatii aflat mai adanc in teritoriul ucrainean fata de Lugansk si Donetk, zone deja controlate de separatistii pro-rusi.

Orasul strategic Debaltseve (Ucraina)Foto: Google Maps

Seful trupelor americane din Europa a spus, potrivit Reuters, ca "avand in vedere cantitatea de munitie utilizata, tipul de echipamente militare, e clar ca e o interventie militara ruseasca in zona Debaltseve".

Hodges a mai spus, in timpul unei vizite la o baza NATO din Polonia, ca se teme ca un succes al trupelor rusesti in Debaltseve le va face sa se concentreze apoi asupra portului Mariupol - important nod maritim care ar facilita Rusiei accesul in Peninsula Crimeea si controlul total al Marii Azov.

Reamintim ca miercuri au inceput lupte intense in jurul orasului Debaltseve intre armata ucraineana si separatistii sustinuti de Rusia, lupte soldate cu cel putin 19 soldati ucraineni ucisi si 78 de raniti. Separatistii, impreuna cu trupele ruse, au dat atacul chiar in ziua in care la Minsk ar trebui sa aiba loc o intalnire cruciala intre liderii rus, ucrainean, german si francez pentru un nou acord de pace.