Marea Britanie "isi rezerva dreptul" de a inarma fortele ucrainene si sa impiedice colapsul acestora, a afirmat marti ministrul britanic al Afacerilor Externe, Philip Hammond, citat de AFP.

"Fiecare tara din NATO poate decide daca furnizeaza sau nu ajutor militar Ucrainei", a declarat acesta, in fata Parlamentului.

"Marea Britanie nu pregateste nimic in acest sens, dar ne rezervam dreptul de a reexamina aceasta pozitie", a adaugat el, dupa ce presedintele Barack Obama a lasat luni usa deschisa pentru eventuale livrari de arme catre Ucraina.

In fata deputatilor britanici, Hammond a acuzat Moscova ca toarna gaz peste foc furnizand sprijin militar separatistilor pro-rusi. El a spus ca Rusia a trimis sute de arme grele si soldati, inclusiv forte speciale, in estul Ucrainei, ceea ce Moscova neaga.

"Recenta escaladare a luptelor nu ar fi fost posibila fara sustinerea militara si strategica furnizata de Rusia", a subliniat Hammond.

Marea Britanie si aliatii sai din NATO "impartasesc ideea ca, desi nu exista o solutie militara la conflict, nu putem lasa fortele ucrainene sa colapseze", a adaugat seful diplomatiei britanice.

Aceste declaratii vin cu o zi inainte de un summit crucial la Minsk la care vor participa liderii ucrainean, rus, francez si german, in incercarea de a pune capat acestui sangeros conflict.