Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat luni ca nu a decis inca daca va livra sau nu arme Ucrainei, intr-o conferinta de presa comuna cu cancelarul Angela Merkel in care liderul german a avertizat ca acest conflict ameninta pacea din Europa, potrivit AFP.

Cei doi lideri au avertizat Rusia ca nu va putea "redesena" cu forta armelor harta Europei dar ca, in acelasi timp, Washingtonul nu incearca sa slabeasca Moscova in cea mai grava criza dintre marile puteri dupa Razboiul Rece.

Pentru sustinerea Ucrainei, livrarea "de arme defensive este una dintre optiunile avute in vedere. Dar nu am luat inca decizia", a spus Obama, in fata presei, dupa o saptamana de dezbateri politice la Washington asupra oportunitatii de a furniza sau nu armament "letal" fortelor ucrainene care se lupta in estul tarii impotriva rebelilor sustinuti de Rusia.

Obiectivul nostru nu este sa echipam Ucraina pentru a-si continua operatiunile ofensive ci pur si simplu pentru a se apara", a spus Obama, a carui administratie pare sa incline spre furnizarea de arme pentru Kiev, spre deosebire de Germania si Franta.

Aceasta chestiune spinoasa a figurat pe meniul negocierilor care au avut loc luni intre Barack Obama si Angela Merkel, alaturi de initiativa franco-germana prezentata in ultimele zile Ucrainei si Rusiei.

Merkel nu si-a ascuns ingrijorarea legata de mentinerea pacii in Europa, in anul aniversarii a 70 de ani de la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Pentru cineva care vine din Europa, pot sa spun ca daca renuntam la principiul integritatii teritoriale nu vom fi in masura sa mentinem ordinea pacii in Europa", a avertizat liderul german.

Presedintele Barack Obama a afirmat si el ca Moscova nu va putea "redesena granitele din Europa cu forta armelor", subliniind ca Washingtonul va continua sa incurajeze o rezolvare diplomatica" a crizei ucrainene.

"Nu cautam esecul Rusiei (...) si nici ca ea sa fie slabita", a spus Obama, in conditiile in care relatiile dintre Washington si Moscova se afla in cel mai tensionat moment dupa finalul Razboiului Rece.