Cancelarul britanic George Osborne anunta ca Marea Britanie se pregateste pentru o posibila iesire a Greciei in Zona Euro, fenomen ce a primit deja un nume - "Grexit", relateaza Market Business News.

George OsborneFoto: Arhiva personala

Cancelarul Osborne a aratat ca Marea Britanie trebuie sa fie pregatita pentru instabilitatea financiara declansata de o eventuala iesire sau excludere a Greciei din Zona Euro.

Trezoreria britanica nu a oferit deocamdata detalii cu privire la planurile de avarie si nu a comentat pe acest subiect.

Guvernul de la Berlin considera ca un exit al Greciei din Zona Euro ar fi catastrofic pentru tara insa ar reprezenta doar un soc minor pentru zona monedei unice, in timp ce economia globala ar resimti foarte putin un astfel de eveniment.

Cancelarul Osborne crede insa ca impasul dintre pozitia Zonei Euro si cea a guvernului anti-austeritate de la Atena ridica riscuri pentru economia globala.

Intr-un interviu acordat BBC, Osborne a declarat: "De aceea merg maine la G-20 (grup compus din 20 de tari cu economiile cele mai mari din lume - n.red.) pentru a ii incuraja pe partenerii nostri sa rezolve aceasta criza. De aceea acceleram planurile de avarie aici, acasa.

Trebuie sa mergem sa ne asiguram ca, in acest moment critic in care Marea Britanie se confrunta de asemenea cu o alegere critica, nu adaugam la instabilitatea din jur cu instabilitate acasa."

Cancelarul britanic a adaugat: "Daca Grecia paraseste euro, acest lucru ar crea o reala instabilitate pe pietele financiare din Europa. De aceea trebuie sa evitam ca aceasta criza sa iasa de sub control, si de aceea trebuie sa ne asiguram ca exista un efort international pentru a rezolva impasul iar aici, in Marea Britanie, sa acceleram planificarile de avarie pentru a ne pregati pentru orice vine in directia noastra".

La randul sau, fostul sef al Bancii Centrale Americane, Alan Greenspan, considera ca un exit al Greciei din Zona Euro nu poate fi evitat.

Greenspan a declarat pentru BBC ca nu vede ce tara ar fi dispusa sa acorde noi imprumuturi pentru a sustine economia elena cu numeroasele ei probleme.

Grecia vrea sa isi renegocieze acordul de bailout, insa economistul arata ca, in opinia sa, "nu cred ca se va rezolva fara plecarea Greciei din Zona Euro".

Greenspan, presedinte al Rezervei Federale intre anii 1987-2006, a adaugat: "Cred ca (Grecia - n.red.) va pleca in cele din urma. Nu cred ca ii ajuta nici pe ei nici pe restul Zonei Euro - e doar o chestiune de timp inainte ca toata lumea ca recunoasca ca despartirea este cea mai buna strategie.

Problema este ca nu exista nicio cale prin care sa pot concepe ca euro sa continue, doar daca si dupa ce toti membrii Zonei Euro devin integrati politic - de fapt, doar o integrare fiscala nu ajunge".