​​Niciun progres nu s-a inregistrat, astazi, in urma unei teleconferinte purtate de cancelarul german, Angela Merkel, presedintele francez, Francois Hollande, cel ucrainean, Petro Poroshenko, si cel rus, Vladimir Putin. Urmatorul pas, convenit de cei patru lideri, va fi o reuniune in capitala Belarusului, Minsk. Summitul este programat pentru ziua de miercuri, 11 februarie.

Informatia a fost comunicata de purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert. Acesta a precizat ca lucrarile la „pachetul de masuri” vor continua, maine, la Berlin, pentru ca acesta sa fie gata de negociere directa, miercuri, la Minsk.

Informatiile actuale arata ca reprezentanti ai OSCE, Ucrainei, Rusiei si ai separatistilor ar urma sa se intalneasca separat, inainte de summitul din Belarus.

La Minsk sunt asteptati, apoi, pentru o eventuala negociere finala, liderii celor patru state - Germania, Franta, Ucraina, Rusia - care vor discuta in asa numitul format „Normandia”. Acest grup cvadri-partit a fost infiintat anul trecut, la comemorarea Debarcarii din Normandia.

In context, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, apreciaza ca o „solutionare rapida a crizei din Ucraina este nerealista. Dupa ultimele negocieri din acest weekend suntem in continuare foarte departe de o solutie”. Miza, in opinia sefului diplomatiei de la Berlin este acum „limitarea si detensionarea conflictului pentru a permite o solutionare politica mai tarziu”.

Atat presedintele rus, cat si cel ucrainean au confirmat organizarea summitului de la Minsk de miercuri, relateaza AFP. Conform presei ruse insa, Vladimir Putin a subliniat si necesitatea ca, inainte de intalnirea in format „Normandia”, „unele chestiuni sa gaseasca acordul tuturor partilor”, relateaza Sputnik.