Procurorul general al Ucrainei, Vitali Iarema, a declarat ca a trimis Rusiei o cerere pentru cautarea si arestarea fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici si a altor fosti oficiali ucraineni, relateaza agentia TASS in pagina electronica.

"Am trimis Parchetului General al Rusiei o cerere privind stabilirea locului in care se afla si arestarea lui Ianukovici", a declarat vineri Iarema in Parlamentul ucrainean, citeaza Mediafax.

Alti politicieni de pe lista sunt fostul premier Mikola Azarov, fostul procuror general Viktor Pshonka si fostul sef al Serviciului de securitate Aleksander Iakimenko.

Procurorul general l-a acuzat pe Ianukovici ca a prejudiciat economia ucraineana cu aproximativ 100 de miliarde grivne (3,5 miliarde de euro).

Fostul presedinte este acuzat de asemenea de "uzurparea puterii" prin abolirea reformei constitutionale din 2004, concomitent cu extinderea prerogativelor prezidentiale si limitarea rolului Parlamentului.

Iarema a afirmat ca a fost demarata si o investigatie privind o grupare criminala infiintata de Ianukovici cu scopul obtinerii de "castiguri ilicite", din care au facut parte oficiali ai tarii din perioada 2010-2014.

Statul a recuperat deja peste 500 de hectare de teren in valoare de peste un miliard de grivne (35 de milioane de grivne), inclusiv resedinta de lux a lui Ianukovici din Mejihiria. Anul trecut au fost restituite in total 97.000 de hectare de teren, in valoare de sapte miliarde de grivne (245 milioane de euro), a adaugat Iarema.

Viktor Ianukovici, in varsta de 64 de ani, presedinte al Ucrainei din 2010 pana in februarie 2014, a fugit din Ucraina pe fondul protestelor violente inregistrate in Piata Independentei din Kiev si s-a refugiat in Rusia.