Conflictul din Ucraina a dominat agenda discutiilor din prima zi a Conferintei pentru Securitate de la Munchen, subiectul unei eventuale livrari de arme fortelor ucrainene generand opinii divergente in randul politicienilor si expertilor care participa la reuniune, relateaza Euronews, preluat de Mediafax.

Fostul senator american Joe Lieberman a pledat pentru furnizarea de arme Ucrainei, "pentru a se apara". "Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa le dam arme. Pentru a se apara. Altfel, Rusia va continua sa actioneze si sa ocupe mai mult teritoriu. La fel cum au ocupat Crimeea. Acest lucru creeaza un precedent teribil, permitand agresiunii sa modifice granitele in Europa, ceea ce nu s-a mai intamplat de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial", a declarat el, citat de Euronews.

Comandantul sef al NATO, generalul american Philip Breedlove, a apreciat la randul sau ca optiunea militara nu trebuie exclusa.

Ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, a avertizat insa ca nu trebuie furnizate arme Ucrainei, pentru ca acest lucru ar accelera conflictul. "Oamenii din estul Ucrainei sufera foarte mult. Sunt deja prea multe arme in regiune (...). Suntem siguri ca putem imbunatati situatia poporului ucrainean daca le furnizam arme? Suntem siguri ca Ucraina poate castiga in fata masinariei militare a Rusiei? Suntem constienti de potentialul periculor pentru escaladare? Si nu ar fi un pretext pentru Rusia sa intre in conflict deschis", s-a intrebat ministrul german.

Aceasta opinie este impartasita de Ian Bremmer, presedintele societatii de consultanta Eurasia Group. "Singura cale prin care rusii ar putea ajunge, in cel mai bun caz, la un conflict inghetat, ar fi o combinatie intre presiuni si stimulente. Si cred ca solutia diplomatica este singura cale", a declarat el.

Printre liderii politici care participa la conferinta de trei zile, deschisa vineri, figureaza cancelarul german Angela Merkel, senatorul american John McCain si primarul Kievului, Vitali Klitschko.