Cancelarul german Angela Merkel a declarat sambata ca nu este clar daca initiativa de pace privind Ucraian, propusa impreuna cu presedintele francez Francois Hollande si discutata cu presedintele rus Vladimir Putin vineri, va functiona, transmite Reuters. La randul sau, Hollande a declarat ca aceasta initiativa este una dintre ultimele incercari de a obtine pacea, in caz contrar urmand un scenariu care "poarta numele razboi", transmite Reuters.

Merkel, Putin si Hollande, discutii la KremlinFoto: Agerpres/Xinhua

"Dupa discutiile avute ieri la Moscova pe care eu si presedintele francez le-am avut, nu este sigur ca vor functiona", a spus Merkel la Conferinta de Securitate de la Munchen, la care participa si presedintele ucrainean Petro Poroshenko si ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

"Insa este in opinia mea si a presedintelui francez ca trebuie incercat. Datoram asta oamenilor afectati in Ucraina, cel putin", a spus ea.

De asemenea, ea a afirmat ca trimiterea de arme in Ucraina nu ar ajuta. "Inteleg dezbaterea, insa cred ca si trimiterea de si mai multe arme in Ucraina nu ar duce la progresul de care are nevoie Ucraina. Ma indoiesc", a spus ea.

La randul sau, Hollande, care nu participa la conferinta din Munchen, a declarat ca aceasta initiativa este printre ultimele eforturi de a aduce pacea in estul Ucrainei.

"Cred ca este una dintre ultimele ocazii, de aceea am luat aceasta initiativa", a spus Hollande. "Daca nu reusim sa gasim nu doar un compromis ci un acord de pace durabil, stim foarte bine ce fel de scenariu va fi. Are un nume, se cheama razboi", a spus Hollande reporterilor in orasul Tulle din centrul Frantei.