​Din cauza relatiilor tot mai tensionate in contextul crizei ucrainene, Rusia se foloseste de toate mijloacele pentru a arata ca are posibilitati de raspuns. In luna ianuarie, doua transportoare de trupe ale Budeswehr au primit interdictie de survol in spatiul aerian rusesc, arata documente obtinute de revista Spiegel. Soldatii germani au zburat la Mazar-i-Sharif in aeronave civile daneze.

In contradictie cu practica uzuala, Rusia nu a eliberat la inceputul acestui an o permisiune generala de survol pentru transporturi militare ale Germaniei. Pe 15 si 26 ianuarie, doua transportoare de trupe nu au putut decola de la Koeln cu destinatia nordul Afganistanului. Oficial, Moscova da vina pe o eroare umana la nivel inferior in aparatul de stat. In ministerul german al apararii nimeni nu crede insa aceasta varianta, pentru ca permisiunea de survol este acordata de ani de zile si este, de fapt, o chestiune de rutina pe timp de pace.

Dupa un schimb intens de documente, situatia pare sa se fi normalizat. Pe 3 februarie, Rusia a emis permisiunea generala de survol. Ieri a fost efectuat si priul zbor normal catre Afganistan.

Mijloc de presiune politica

In urma cu cateva luni, in contextul aplicarii sanctiunilor internationale, Moscova a amenintat cu restrictionarea sau interzicerea totala a survolului pentru aeronave occidentale. O asemenea masura ar fi afectat toate zborurile europene catre Asia, de exemplu. In context diplomatic, permisiunile de survol sunt folosite relativ des pentru “mici intepaturi”.

In 2011, de exemplu, Iranul a interzis survolul aeronavei doamnei Merkel. Anul trecut, Polonia nu i-a permis ministrului rus al apararii sa tranziteze spatiul sau aerian din cauza conflictului ucrainean. Incidentele din ianuarie ar putea fi puse, asadar, pe seama tonului din ce in ce mai dur al Berlinului fata de Rusia in contextul crizei ucrainene.