Sfarsitul restrictiilor privind libera circulatie a lucratorilor romani si bulgari a dus la un "mic miracol" pe piata fortei de munca din Germania, sustine profesorul Herbert Brucker, conform Novinite.

De la 1 ianuarie 2014 restrictiile au fost retrase pentru cetatenii celor doua tari, in cadrul unui acord care le pastrase in vigoare pe o perioada de sapte ani dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Evenimentul a declansat o reactie populista in Germania si in alte tari, unele partide argumentand ca romanii si bulgarii vor face uz de sistemele sociale ale tarilor care ii primesc si va creste somajul in randul localnicilor.

Cu toate acestea, nu exista vreo dovada cu privire la orice "abuz" social in randul imigrantilor din cele doua tari, sustine profesorul Brucker.

Rezultatele raportului pentru ocuparea fortei de munca, furnizat de Institutul de Cercetare din Nurnberg si citata de Herbert Brucker, arata o crestere de 14% in randul romanilor si bulgarilor, iar numarul persoanelor care si-au gasit de munca este mai mare decat cel al nou venitilor.

"In acest sens, libera circulatie a romanilor si bulgarilor este un mare succes sau un mic miracol, atat pentru piata muncii, cat si pentru sistemul social din Germania - pentru ca cei care lucreaza platesc si impozite", completeaza profesorul Brucker.