Surse diplomatice de rang inalt de la Bruxelles au afirmat pentru cotidianul german Die Welt ca SUA se apropie din ce in ce mai mult de momentul in care vor livra arme Ucrainei. Oficiali apropiati negocierilor cu Kievul si Moscova au spus textual: "Daca presedintele Hollande si cancelarul Merkel se intorc cu mainile goale dupa turneul de la Kiev si Moscova, iar conflictul separatist va continua la aceeasi intensitate, atunci americanii vor livra arme defensive precum rachete antitanc si radare de artilerie".

Angela Merkel si Vladimir PutinFoto: Agerpres/AP

Planul de pace

  • Acordul de la Minsk ramane valabil, dar separatistii primesc mai mult teritoriu autonom *;
  • Poroshenko sa accepte conditiile pentru a evita infrangerea militara si colapsul economic;
  • Putin sa accepte conditiile, altfel va primi noi sanctiuni saptamana viitoare.

Noul plan de pace a fost elaborat de inalti functionari ai guvernelor german, francez, ucrainean si rus pe parcursul ultimelor zile, arata informatii obtinute de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung. Negocierile au fost insa accelerate de dinamica luptelor din estul Ucrainei si de numarul crescut de victime, in special in randul civililor.

La acesta se adauga ofensiva declansata de separatistii sustinuti de Moscova si informatiile aparute despre posibile livrari de arme din America.

Lui Poroshenko, liderii europeni vor sa-i explice ca aceasta ar fi ultima sansa de evitare a unei infrangeri militare si a unei crize economice si mai dramatice decat cea prezenta. Banca Centrala a Ucrainei a trebuit sa creasca azi dobanda de interventie de la 5,5% la 19,5% pentru a stavili inflatia.

Lui Putin, arata sursele SZ, europenii i-ar fi transmis ca saptamana viitoare se vor aplica noi sanctiuni, daca nu este de acord cu propunerea de pace. Plus ca, ar fi spus mesajul, livrari de arme americane nu ar fi in interesul Moscovei.

In centrul propunerii se afla prevederile Acordului de la Minsk, cu o exceptie notabila: de atunci si pana azi, separatistii au castigat o suprafata de 1.500 km patrati, care trebuie, macar in parte, luata in seama.

Vladimir Putin, arata surse diplomatice, ar insista si pe stabilirea unui dialog direct intre Occident si separatisti, ceea ce le-ar oferi mai multa legitimitate. Autonomia extinsa, retragerea de armament greu si schimburi de prizonieri existau ca puncte si in acordul precedent si sunt cuprinse si in noua propunere. In paralel, seful diplomatiei germane a plecat la Riga si la Varsovia pentru a obtine sustinere pentru demers.

*N.R.:Guvernul german a dezmintit, aseara, informatiile legate de teritoriul extins care ar reveni separatistilor in propunerea de pace inaintata Kievului si Moscovei de catre Angela Merkel si Francois Hollande. Surse politice si militare consultate, apoi, de SZ afirma insa ca e foarte putin probabil ca separatistii sa accepte retragerea pe linia de demarcatie negociata in septembrie avand in vedere castigul de teritoriu de circa 1.500 de km patrati din ultimele luni.