Seful observatorilor OSCE in Ucraina, Ertugrul Apakan, a cerut miercuri instaurarea unui armistitiu temporar in estul Ucrainei, pentru a permite evacuarea populatiei civile din zone de conflict, relateaza Itar-Tass.

"Populatia din estul Ucrainei a indurat suficient. (...) Cer, in termenii cei mai fermi, incetarea bombardamentelor in zonele rezidentiale (...) si instaurarea unui armistitiu temporar, care ar permite evacuarea imediata a populatiei pasnice", a declarat Apakan, citat intr-un comunicat.

"Singura modalitate de a restaurea pacea este revenirea tuturor partilor la masa de negocieri pentru punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk", a afirmat el, solicitand incheierea unui "armistitiu de durata" intre Kiev si rebelii prorusi din estul Ucrainei, potrivit Mediafax.

"Misiunea de observare (a OSCE) este pregatita sa ajute si sa sprijine armistitiul", a dat asigurari el, subliniind ca "acesta trebuie instaurat imediat".

Marti, ministrul sarb de Externe, Ivita Dacici, a carui tara detine presedintia OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), a indemnat partile beligerante sa inceteze macar pentru trei zile luptele de la Debalteve, pentru a permite evacuarea din zona a populatiei civile.

Aproximativ 2.500 de persoane, intre care 680 de copii, au fost evacuate de la Debalteve si de la Avdiivka, potrivit premierului ucrainean Arseni Iateniuk.

Lupte din ce in ce mai violente au loc intre armata ucraineana si rebelii prorusi in jurul Debalteve, un oras strategic de pe drumul care leaga cele doua capitale separatiste, Donetk si Lugansk