UE are inca o problema legata de imigratie: numarul de cetateni din Kosovo care trec granitele in statele membre UE a crescut dramatic. Un singur exemplu: 10.000 de kosovari au cerut azil in Ungaria doar in luna ianuarie 2015, comparativ cu 6.000 tot anul 2013, scrie Reuters.

Cresterea exploziva are loc dupa relaxarea regulilor de calatorie pentru cetatenii kosovari in UE via Serbia, dar, mai ales, dupa ce micul stat a inceput sa fie ravasit de miscari masive de strada din cauza nemultumirii populare legate de coruptie, somaj si saracie cronica.

Potrivit cifrelor ONU citate de Reuters, numarul de kosovari care au cerut azil in Ungaria in perioada septembrie - decembrie 2014 a ajuns la 21.000.

Kosovo, cu o populatie in majoritate albaneza, si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008. In ianuarie 2015 au avut loc la Pristina cele mai grave confruntari intre fortele de ordine si manifestantii nemultumiti de liderii politici. Protestatarii au atacat cladiri guvernamentale cu pietre si coctailuri Molotov, iar politia a raspuns cu tunuri cu apa si bastoane de cauciuc.