Curtea Internationala de Justitie (CIJ) va anunta marti sentinta in disputa dintre Serbia si Croatia privind dosarul presupusului genocid comis intre anii 1991 si 1995, in timpul razboiului ce a condus la destramarea Iugoslaviei, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

In luna iulie 1999, Croatia s-a adresat CIJ acuzand Republica Federala Iugoslavia - a carei succesoare de drept este in prezent Serbia - de incalcare a Conventiei pentru Prevenirea si Pedepsirea Crimei de Genocid.

In pofida obiectiilor Serbiei cu privire la jurisdictia si admisibilitatea cazului, prezentate in anul 2002, sase ani mai tarziu Curtea a decis ca are competenta in judecarea acestui dosar, audierile publice desfasurandu-se apoi in anul 2014, intre 3 martie si 1 aprilie.

Croatia a acuzat Serbia de "epurare etnica" in randul populatiei croate din regiunea Krajina. Potrivit autoritatilor de la Zagreb, actiunile conduse de armata sarba impotriva croatilor s-au soldat cu circa 20.000 de morti, 55.000 de raniti si peste 3.000 de disparuti, numai in orasul Vukovar inregistrandu-se 1.700 de morti si peste 4.000 de raniti. In plangerea inaintata de Croatia se mai mentioneaza ca au fost distruse atunci 10% din locuintele din respectiva zona, 590 de sate si orase au suferit pagube materiale, la fel cum s-a intamplat si cu 1.821 de monumente culturale, 323 de obiective istorice si 450 de biserici catolice croate.

Drept urmare, autoritatile de la Zagreb solicita despagubiri din partea Belgradului, sustinand de asemenea ca minele antipersonal si antitanc amplasate de fortele sarbe au facut inutilizabile circa 300.000 de hectare de teren, fapt care ar fi diminuat cu 25% potentialul economic al Croatiei.

Dar si Serbia cere la randul ei despagubiri, acuzand Croatia ca ar fi incalcat conventia mentionata prin actiunile comise impotriva sarbilor in timpul operatiunii 'Furtuna', condusa de trupele croate in anul 1995, tot pe teritoriul provinciei Krajina.

De asemenea, guvernul de la Belgrad sustine ca nu au fost pedepsiti croatii care au comis acte de genocid impotriva sarbilor si a altor grupuri etnice si acuza Croatia de incitare si complicitate la genocid.