O instanta egipteana a condamnat 183 de sustinatori ai Fratiei Musulmane la moarte, in timp ce autoritatile continua presiunile impotriva islamistilor intr-una dintre cele mai mari actiuni organizate dupa inlaturarea lui Mohamed Morsi, scrie The Guardian.

Barbatii au fost condamnat pentru rolurile jucate in asasinarea a 16 ofiteri de politie in orasul Kardasa in august 2013, in timpul revoltelor ce au urmat inalturarii presedintelui islamist Mohamed Morsi. 34 dintre ei au fost condamnati in absenta, luni.

Egiptul a initiat una dintre cele mai mari actiuni din istoria sa moderna impotriva Fratiei Musulmane, de la inlaturarea lui Morsi. Mii de sustinatori au fost arestati si condamnati in masa intr-o campanie care, conform grupurilor ce promoveaza drepturile omlui, arata caracterul represiv al guvernului la adresa oponentilor sai.

Presedintele Abdel Fatah al-Sisi, ce in calitate de ofiter de armata l-a rasturnat pe Morsi, a definit fratia drept o mare amentintare la adresa securitatii. Miscarea sustine ca promoveaza activismul pasnic.

Condamnarile la moarte au urmat unuia dintre cele mai sangeroase atacuri la adresa fortelor de ordine egiptene din ulltimii ani. Afiliatii egipteni ai Statului Islamic si-au asumat responsabilitatea pentru o serie de operatiuni coordonate ce au dus la moartea a 32 de persoane.

Sisi a condamnat Fratia pentru violente si s-a adresat televizat egiptenilor, spunandu-le ca razboiul impotriva radicalilor va fi unul lung si greu.

Autoritatile egiptene nu au facut nicio distinctie intre Fratie, Statul Islamic si Al-Qaida, argumentand faptul ca toate acestea impart aceeasi ideologie si sunt la fel de periculoase.