Tot mai multi analisti si experti internationali se exprima pentru o actiune directa a SUA de a oferi armament si tehnica militara guvernului de la Kiev pentru a lupta impotriva separatistilor din estul Ucrainei, sustinuti de Rusia. Intr-o analiza publicata in ziarul britanic The Guardian, istoricul Timothy Garton Ash, profesor de studii europene la Oxford, acuza regimul Vladimir Putin de propaganda agresiva si mincioasa prin care manipuleaza atat populatia din Rusia, cat si minoritatile rusesti din Ucraina si Tarile Baltice. Analistul britanic invoca necesitatea ca SUA si statele vest-europene, mai ales Marea Britanie si Germania, sa trimita armament letal guvernului ucrainean si sa foloseasca mass-media proprii pentru a contracara propaganda Moscovei.

Comentariul din The Guardian - Foto TassFoto: The Guardian

In articolul sau titrat "Putin trebuie oprit. Si uneori doar armele pot opri armele", Timothy Garton Ash avertizeaza ca deja numarul oamenilor care au murit in conflictul din estul Ucrainei depaseste 5.000, iar 500.000 de persoane au fost dislocate din zonele afecatate de conflict. "Deci, provocarea este de a scurta aceasta perioada si a opri haosul. Pentru a face acest lucru Ucraina are nevoie de arme defensive moderne, cu care sa contracareze armele ofensive moderne ale Rusiei", spune comentatorul The Guardian.

La initiativa senatorului republican John McCain, Congresul SUA a adoptat un "Act de Sustinere a Libertatii Ucrainei", prin care America ar urma sa aloce fonduri pentru furnizarea de echipamente militare guvernului de la Kiev, arata The Guardian.

Presedintele democrat Barack Obama mai trebuie sa decida momentul si consisenta acestor ajutoare.

Potrivit unui raport efectuat de un grup de experti americani - printre care Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO, si Strobe Talbott, un expert veteran in probelmatica ruseasca - identifica echipamentul necesar Ucrainei: radarele contra-baterie, pentru a localiza a localiza rachetele cu raza lunga de actiune, vehicule aeriene fara pilot (UAV), aparatura electronica pentru contracararea UAV-urilor rusesti, capabilitati de comunicatii sigure, vehicule blindate Humvee si echipamente de sprijin medical.

In context, Ash arata ca nu este cazul ca Vestul sa se teama ca, daca ofera Ucrainei armament, va devei tinta propagandei rusesti, pentru ca - sustine comentatorul britanic - deja insusi Putin se palnge ca armata Ucrainei "nu este o aramata, este o legiune straina, in acest caz, legiunea straina a NATO".

Analistul britanic nu scapa ocazia sa critice, insa, planul Inaltului Reprezentant pentru Politica Externa al UE, italianca Federica Mogherini, in relatia cu Rusia, plan pe care il catalogheaza drept "sah teribil de nerealist".

"Preocupata de Grecia si de eurozona, Europa lasa o noua Bosnie sa se produca chiar in curtea sa. Trezeste-te, Europa! Daca am invatat ceva din propria noastra istorie, Putin trebuie oprit", mai spune profesorul Timothy Garton Ash in The Guardian.