Jurnalistul australian Peter Greste, care lucreaza pentru Al-Jazeera, a fost eliberat si expulzat in tara sa, dupa ce a petrecut peste un an intr-o inchisoare din Egipt, fiind acuzat ca "difuzat informatii false" in "sprijinul" Fratilor Musulmani. Greste a fost eliberat si urcat la bordul unui avion al companiei Egypt Air cu destinatia Cipru, potrivit unor oficiali egipteni din domeniul securitatii, anunta Mediafax.

Jurnalistul australian a fost arestat in decembrie 2013, impreuna cu un coleg, egipteano-canadianul Mohamed Fahmy, intr-o camera de hotel din Cairo, unde cei doi au amenajat, "fara autorizatie", conform acuzarii, un birou. La putin timp dupa arestarea celor doi jurnalisti, politia l-a retinut pe egipteanul Baher Mohamed, un alt angajat al postului de televiziune din Qatar.

Cei trei jurnalisti au fost condamnati in iunie 2014 la pedepse cuprinse intre sapte si zece ani de inchisoare.

"Decizia expulzarii lui Peter Greste in Australia a fost luata prin decret prezidential", a declarat pentru AFP un oficial de rang inalt din cadrul Ministerului egiptean de Interne.

"Suntem foarte bucurosi ca Peter (Greste) si familia sa pot sa se regaseasca", a comentat Al-Jazeera Media Network, adaugand insa ca "nu isi va regasi linistea atat timp cat Baher (Mohamed) si Mohamed (Fahmy)" vor fi inchisi in Egipt.

Peter Greste, un fost jurnalist al BBC, a castigat premiul Peabody in 2011 pentru un documentar despre Somalia.