Esecul negocierilor de pace dintre Kiev si separatistii pro-rusi de la Minsk genereaza temeri privind intensificarea luptelor in estul Ucrainei, unde cel putin 19 persoane au murit in ultimele 24 de ore, potrivit AFP.

"Procesul de pace este in pericol", a scris consilierul diplomat al presedintiei ucrainene Valeri Ceali, duminica, pe pagina sa de Facebook, citeaza Mediafax.

In timp ce bilantul mortilor atinge numere de doua cifre de mai multe zile - 13 militari si sase civili in ultimele 24 de ore -, negocierile de pace de sambata s-au incheiat cu un esec.

OSCE, care a participat la negocieri, a acuzat duminica rebelii ca vor revizuirea acordurilor de pace semnate in capitala belarusa in septembrie si recunoscute de comunitatea internationala ca baza a reglementarii.

Emisarii rebelilor "nu erau pregatiti sa discute despre punerea in aplicare a unei incetari a focului si despre retragerea armamentului greu. In schimb, ei au cerut revizuirea" acordurilor din septembrie, a deplans OSCE intr-un comunicat.

Inainte de inceputul intalnirii de la Minsk, OSCE si-a exprimat speranta ca va fi semnat un "acord de incetare a focului cu caracter coercitiv".

Fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima a acuzat, sambata seara, separatistii ca submineaza procesul de pace "refuzand sa discute masurile pentru o incetare a focului imediata".

Emisarul republicii autoproclamate Donetsk, Denis Pushilin, a reprosat Kievului sambata ca "insista asupra liniei de departajare stabilita in septembrie", in timp ce separatistii au castigat teren in mod considerabil de atunci.

Anterior, separatistii amenintasera ca, in cazul esecului negocierilor, isi vor extinde ofensiva "pana la eliberarea totala a regiunilor Donetsk si Lugansk", dintre care o mare parte este controlata de Guvernul de la Kiev.

Rusia a reactionat cu prudenta.

"Este prea devreme sa apreciem rezultatul acestor negocieri", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agentia Interfax.

Acuzata ca inarmeaza rebelii din estul Ucrainei si ca a mobilizat trupe in aceasta zona, Rusia dezminte orice implicare in conflictul soldat cu peste 5.000 de morti in noua luni.

Pe teren, cel putin sase civili au murit in ultimele 24 de ore in estul Ucrainei, potrivit bilanturilor stabilite de Kiev si autoritatile separatiste.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Ghennadi Moskal, loial Kievului, a anuntat duminica moartea a trei civili in diferite orase situate pe linia de front a regiunii sale.

Doi militari ucraineni au fost ucisi de tiruri de artilerie la Shchastya, un oras situat la 20 de kilometri nord de capitala Lugansk, potrivit aceleiasi surse.

La Donetsk, fief al separatistilor, trei civili au fost ucisi si alti 19 au fost raniti in cursul noptii de sambata spre duminica, au anuntat autoritatile rebele.

Un jurnalist al AFP a constatat numeroase urme de tiruri de artilerie la Makiivka, la periferia Donetskului, unde o femeie a fost ucisa, iar sotul ei a fost ranit, potrivit unui martor ocular.

Armata ucraineana a anuntat bombardamente violente impotriva pozitiilor sale de-a lungul liniei de front.

Lupte din ce in ce mai violente au loc intre armata ucraineana si rebelii pro-rusi in jurul Debaltseve, un oras strategic de pe drumul care leaga cele doua capitale separatiste, Donetsk si Lugansk.

O mie de persoane au fost evacuate in ultimele zile la Debaltseve, un oras cu 25.000 de locuitori care, potrivit sefului politiei regionale, este "privat de electricitate, apa, incalzire si comunicatii".