Ministrul grec al Afacerilor Externe, Nikos Kotzias, a apreciat ca Uniunea Europeana ar trebui sa inceteze sa mai actioneze "spasmodic" fata de Rusia si a cerut din nou un rol activ pentru tara sa in acest dialog. "Uniunea Europeana trebuie sa reflecteze la ce vrea sa faca pe termen lung cu Rusia (...) mai degraba decat sa reactioneze direct si moral, dar spasmodic", riscand sa "destabilizeze" tot continentul, a declarat el pentru agentia de presa ANA, potrivit Mediafax.

Noul Guvern grec, dominat de partidul stangii radicale Syriza, respinge o linie dura a sanctiunilor impotriva Moscovei, in timp ce conflictul devasteaza estul Ucrainei.

Nouasprezece persoane, dintre care 13 militari, au fost ucise in ultimele 24 de ore in aceasta regiune separatista prorusa, potrivit unui purtator de cuvant ucrainean.

Cele 28 de state membre UE au decis saptamana trecuta sa extinda sanctiunile impotriva persoanelor si entitatilor ruse si proruse considerate responsabile de criza ucraineana, dar fara sa intensifice pentru moment masurile economice.

"Grecia nu poate rupe legaturile istorice cu Rusia, dar poate juca un rol de mediator", a asigurat ministrul de Externe, fost membru al partidului comunist.

Dificultatile tarii nu trebuie sa faca din aceasta tara o "paria" pe scena diplomatica, a declarat el. "Sa datorezi bani este un lucru, sa renunti la drepturile tale in Europa este altceva", a adaugat Kotzias.