Premierul ungar Viktor Orban, care agaseaza UE si Washingtonul intretinand relatii stranse cu Vladimir Putin, se pregateste de doua saptamani de echilibristica diplomatica primindu-i, succesiv, pe cancelarul german Angela Merkel si presedintele rus.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

Merkel, care nu l-a onorat niciodata pe liderul conservator cu o vizita de la preluarea puterii de catre acesta in 2010, este asteptata luni la Budapesta, in timp ce sanctiunile europene impotriva Moscovei tocmai au fost prelungite pe fondul conflictului ucrainean, scrie Mediafax, care citeaza AFP.

Liderul rus este asteptat in capitala ungara 15 zile mai tarziu, la 17 februarie, pentru prima sa vizita intr-o tara membra UE din octombrie.

"Una dintre preocuparile lui Merkel este de a gasi un raspuns la expansionismul rus si la degradarea relatiilor dintre UE si Moscova. Ungaria este un caz-scoala, cu dependenta ei energetica si ocheadele" aruncate Moscovei, analizeaza fostul ministru ungar de Externe Peter Balazs, contactat de AFP.

Viktor Orban nu a ezitat in ultimele luni sa se declare adeptul unui model de societate "iliberala", citandu-l pe seful statului rus ca exemplu si lansand o ofensiva impotriva ONG-urilor.

Foarte dependenta de gazul rusesc, Ungaria a incheiat anul trecut un contract de 12,5 miliarde de euro pentru construirea a doua reactoare nucleare rusesti in apropiere de Budapesta.

Dar impingand de fiecare data limitele, Orban nu a atacat pana in prezent frontal UE, in timp ce tara sa, membra din 2004, este unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor structurale europene.

"Orban vrea sa continue sa obtina maximum de la UE cedand cat mai putin posibil. Astfel, el va zambi si va accepta criticile lui Merkel, apoi va continua sa faca lucrurile in felul sau", apreciaza Balazs.

La randul sau, Merkel, a carei tara este principalul partener comercial al Ungariei si al carei partid, la fel ca cel al lui Orban, face parte din grupul conservator din Parlamentul European, ar urma cel mai probabil sa se abtina de la a-l critica direct pe premierul ungar.

In opinia lui Daniel Hegedus, de la Consiliul german pentru relatii internationale, cancelarul va "face totul pentru ca Ungaria sa ramana in randurile UE si sa nu slabeasca pozitia Uniunii si a Berlinului in conflictul ruso-ucrainean".

Potrivit lui Csaba Toth, de la institutul Republikon, cancelarul va "incerca sa il calmeze pe Orban in retorica sa si modul de a aborda relatiile internationale".

"Mesajul lui Merkel este clar: Ungaria nu trebuie sa creeze probleme. Berlinul are destule cu Ucraina, Rusia si Grecia si nu vrea sa fie nevoita sa isi piarda timpul pentru a disciplina mica tara membra UE", subliniaza Hegedus.

Un fapt revelator este faptul ca ordinea de zi a discutiilor intre cei doi lideri nu a fost dezvaluita si este putin probabil ca ei sa faca publica o eventuala disputa.

"Merkel nu il va critica deschis pe Orban. Ea se va multumi sa spuna cateva cuvinte care vor impiedica Guvernul ungar sa se laude cu un succes total", apreciaza Hegedus.

In ceea ce priveste venirea lui Putin, Orban a anuntat deja ca va profita de aceasta pentru a incheia un nou contract pe termen lung cu Rusia, pe tema gazelor.