Mii de militanti prodemocratie au iesit in strada la Hong Kong, duminica, pentru prima data de la manifestatiile care au paralizat timp de peste doua luni, in toamna, cartiere intregi din fosta colonie britanica.

Cu umbrele galbene, devenite simbolul campaniei prodemocratie, manifestantii au defilat incet prin centrul orasului pentru "a cere un sufragiu universal veritabil" la urmatoarele alegeri pentru conducerea Guvernului local, in 2017, relateaza Mediafax citand AFP.

Potrivit organizatorilor, s-au mobilizat 13.000 de persoane, cu mult sub numarul de 50.000 la care se asteptau. La randul sau, politia a anuntat ca a numarat 6.000 de persoane la inceputul marsului.

Politia a avertizat impotriva oricarei incercari de a ocupa din nou strazile in teritoriul care in 1997 a trecut sub tutela chineza, dar nicio organizatie prodemocratie nu a manifestat aceasta intentie.

"Manifestatia a fost mult mai slaba decat se astepta dar este fals sa spui ca locuitorii din Hong Kong au cedat in fata unei democratii de fatada", a declarat Daisy Chan, o organizatoare, in timp ce miscarea nu a obtinut nicio concesie, nici din partea autoritatilor locale, nici a Beijingului.

"Vrem doar sa ne exprimam frustrarea fata de Guvernul din Hong Kong", a explicat Ronnie Chang, un manifestant in varsta de aproximativ 40 de ani. "Stim ca nu putem face mare lucru, dar daca tacem nu se va schimba nimic".

Situatia politica este tensionata in Hong Kong unde, in toamna, s-au mobilizat 100.000 de persoane pentru a cere mai multe libertati politice.

Incepand de la sfarsitul lui septembrie, cartiere intregi au fost ocupate si au avut loc ciocniri violente intre manifestanti si politie.

In decembrie, din cauza descurajarii unei parti dintre cei sapte milioane de locuitori din Hong Kong in fata ambuteiajelor si perturbarilor economice, autoritatile au demolat taberele.

Sunt ani de zile de cand tabara prodemocratie se opune autoritatilor pe tema viitorului politic al teritoriului.

China a acceptat principiul sufragiului universal pentru prima data in istoria sa. Dar doar doi sau trei candidati se vor putea prezenta si acestia vor trebui sa primeasca aprobarea unui comitet loial Beijingului.