Un judecator din Egipt a interzis si a clasificat, sambata, drept organizatie "terorista" aripa militara a miscarii palestiniene Hamas, Brigazile Ezzedine al-Qassam, potrivit unui oficial al tribunalului, citat de AFP.

Hamasul islamist, care detine puterea in Fasia Gaza la granita cu Egiptul, a denuntat imediat o "decizie politica periculoasa care nu serveste decat intereselor ocupantului" israelian, relateaza Mediafax.

Dupa ce armata egipteana l-a destituit pe presedintele islamist Mohamed Morsi in iulie 2013, noile autoritati ale tarii acuza activistii Hamas ca ajuta jihadistii care si-au multiplicat atacurile impotriva fortelor de ordine in Peninsula Sinai.

Decizia de sambata intervine dupa o plangere a unui avocat care acuza aripa armata a Hamas ca este direct implicata in "operatiuni teroriste" in Sinai, a anuntat un oficial din cadrul tribunalului.

Avocatul acuza, de asemenea, miscarea ca foloseste tuneluri clandestine la frontiera dintre Egipt si Gaza pentru traficul de arme si atacuri impotriva politiei si armatei, potrivit aceleiasi surse.

Aripa militara a Hamas este deja considerata terorista de Israel si Statele Unite.

Judecatorul a apreciat ca "documentele prezentate de reclamant Curtii au dovedit ca organizatia a desfasurat atentate (...) care au avut ca tinta armata si politia egipteana si instalatiilor lor".

Reactionand la acest verdict, un purtator de cuvant al Hamas in Fasia Gaza, Sami Abu Zuhri, a afirmat ca miscarea sa refuza "ca numele Brigazilor Qassam sa fie amestecat in afacerile interne ale Egiptului".

Brigazile Qassam, care au o conducere si purtatori de cuvant distincti de cei ai aripii politice a Hamas, nu au comentat decizia justitiei.

Armata egipteana anunta periodic distrugerea de tuneluri clandestine, folosite de contrabandisti pentru introducerea de carburant si materiale de constructii in enclava palestiniana, supusa unei blocade israeliene dure.

Statul evreu si Egiptul suspecteaza ca aceste tuneluri serversc si la introducerea armelor sau la trecerea militantilor islamisti.